Esmay Usmany: “Met taal en muziek maak ik verbinding.”
Esmay Usmany: “Met taal en muziek maak ik verbinding.” Marjolein Jaworski

Esmay Usmany uit Gorinchem publiceert nieuw boek Hartzaken

3 september 2022 om 11:58 Kunst

GORINCHEM Op zondag 11 september publiceert artiest en schrijver Esmay Usmany haar nieuwste boek. Dit doet ze met een feestelijke boeklancering in theater Peeriscoop, waar ze tevens een voorstelling op maat zal spelen.  

Esmay Usmany komt met een opvolger van haar zo goed als uitverkochte eerste boek Allerlievelings. Het nieuwe werk van Usmany, die artiest en schrijver is, heet Hartzaken. Daarin laat ze je op een andere manier kijken naar jezelf en de keuzes die je maakt.

HARTZAKEN ,,Toe, leg je hand eens op je hart en voel hoe alles klopt.” Dat zijn de woorden op de omslag van haar boek en misschien ook wel de samenvatting van waarom Esmay doet wat ze doet. ,,Ik denk dat we allemaal moediger zijn dan dat we denken als we meer dúrven te vertrouwen op ons gevoel. Het antwoord zit altijd in ons hart. Het leek me zo mooi om daar een boek over te schrijven, over dat we meer uit ons hart mogen leven.” 

TAAL EN MUZIEK   Ze toert met een eigen voorstelling, is wekelijks te horen als vaste woordkunstenares van NPO-radio 1. Schreef in opdracht voor o.a. het Rijksmuseum, modemerk Hermés, het Scheepvaartmuseum, ministerie van Volksgezondheid en was verantwoordelijk voor het script van de immersieve theaterproductie op klompen door de dessa die door de Volkskrant met 4 sterren en een lovende recensie werd beoordeeld. Daarnaast is ze sinds kort ook beëdigd en benoemd trouwambtenaar. Zo zegt ze zelf: “Met taal en muziek maak ik verbinding.”

HOOFD UIT, HART AAN  ,,Hoofd uit, hart aan. Iets wat ik in mijn vak als artiest en schrijver alleen maar doe, is het doorvoelen van emoties. Het is één van mijn belangrijkste tools binnen mijn werk. Zonder dit zou ik mijn werk niet kunnen doen. Sterker nog, tijdens mijn studie aan het conservatorium en in mijn werk als artiest heb ik dit gedeelte van “doorvoelen” zelfs extra getraind. Als klein meisje kon ik wanneer ik een ruimte binnenkwam al voelen wat voor plek het was. Kon ik in gesprekken met mensen aanvoelen hoe ze zich voelden zonder dat ze dit uitgesproken hadden. Het viel niet altijd mee om zóveel te voelen en dat was tegelijkertijd een worsteling. Ouder worden leerde me om hier beter mee om te gaan. Zo leerde ik steeds meer te begrijpen wat het verschil was tussen meeleven en inleven en hierin grenzen te zetten.” 

SCHRIJVEN Afgelopen twee jaar kwam al haar theaterwerk stil te liggen door Corona. In januari 2020 ging ze samen met collega Roy Grunewald in première met de voorstelling ‘Soedah laat maar’ en nog geen maand later volgde de ene na de andere lockdown. Esmay besloot deze periode te gebruiken met het schrijven van haar boek Hartzaken. En net zoals haar voorgaande boek geeft ze dit in eigen beheer uit. “Zo houd ik controle over hoe het boek in de markt gezet wordt en op welke plekken het komt te liggen.” 

Tickets voor haar boeklancering of haar boek bestellen? info@esmayusmany.com  

Voor meer info: www.esmayusmany.com

advertentie
advertentie