Coalitieakkoord West Betuwe: Samen bouwen

24 januari 2019 om 12:23 lokaal

GELDERMALSEN Dorpsbelangen, SGP, Christen Unie en Leefbaar Lokaal Belang presenteerden donderdag het eerste coalitieakkoord van de gemeente West Betuwe. Titel is 'Samen bouwen'. Er zijn vier hoofddoelen: Samen met de samenleving; Dienstverlening dichtbij en op maat; Energieneutraal in 2030 en een Aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Er is veel aandacht voor behoud van de leefbaarheid van kernen en van de kwaliteit van de leefomgeving. En voor kleinschalige woningbouw.

door Wim Timmermans

Maar de start van de nieuwe gemeente gaat de eerste twee jaar veel energie vragen. Veel beleid moet gelijk getrokken worden. Het is een akkoord op hoofdlijnen.

Een kleine greep uit de inhoud van het akkoord:

De gemeenteraad wil minder zelf bepalen en gaat contact zoeken met de lokale gemeenschap. Vanuit het geloof in de kracht van de inwoners. Er komt meer ruimte voor lokale initiatieven.

Op het gebied van verkeer en vervoer springt de aandacht voor veilige fietsroutes eruit. Prioriteit ligt bij de top vijf van verkeersknelpunten in West Betuwe. Sluipverkeer wordt integraal aangepakt.

Het akkoord richt zich allereerst op een sterke, lokale economie. Er komt een ondernemersloket. En voordat er nieuwe bedrijventerreinen worden ontwikkeld, worden eerst de bestaande terreinen opgevuld.

De coalitie wil scholen en voorschoolse voorzieningen in de kernen behouden. Schoolgebouwen worden versneld verduurzaamd. Bibliotheekvoorzieningen worden in stand gehouden. Laaggeletterdheid zal onverminderd worden teruggedrongen.

SPORT, CULTUUR EN RECREATIE Veel aandacht voor sport, cultuur en recreatie, onder het motto 'sport en cultuur brengen mensen onderling in verbinding'. Het subsidiebeleid wordt herzien. Er komt meer aandacht voor de maatschappelijke impact. Het Cultureel Platform West Betuwe wordt ondersteund. Recreatie en toerisme, gekoppeld aan de landbouw en de bestaande kernen, zal de lokale economie stimuleren. De toeristenbelasting blijft behouden, maar zal in overleg met recreatieve ondernemers worden ingezet voor de toeristische sector.

Er is veel aandacht voor het sociaal domein. West Betuwe blijft een inclusie gemeente; iedereen telt mee. Er komt jongerenbeleid gericht op het tegengaan van verslaving. Elke kern krijgt jaarlijks 10.000 euro om projecten uit het bidbook uit te voeren. Dat budget vervalt niet aan het eind van het jaar.

In 2030 moet de gemeente energieneutraal zijn. De aandacht richt zich vooral op innovatieve alternatieve energiebronnen „meer dan op windmolens". Deze zinsnede leidde eerder tot het afhaken van GroenLinks en het CDA.

De coalitie wil zich inzetten voor kleinschalige woningbouw in alle kernen. Ook al laat de huidige overeenkomst met de provincie en de Rivierenlandgemeenten daar geen ruimte voor. De coalitie wil nieuwe afspraken maken. Ook komen er 'tiny houses' en worden starters- en duurzaamheidsleningen gecontinueerd.

ZONDAGOPENSTELLING En hoe zit het dan met de zondagopenstelling van winkels? Daar draaide het toch voor een groot deel om in de verkiezingsperiode? Die is - heel slim - verpakt in de laatste zin in deze passage: ,,Omdat West Betuwe in de opstartfase zit, focussen we de eerste twee jaar op het organiseren van de belangrijkste primaire processen om tot een stabiele organisatie te komen en op de wensen van de inwoners uit het bidbook. Daarna starten we een aantal onderzoeken naar enkele beleidsvoornemens."

De zondagopenstelling wordt dus niet met naam en toenaam genoemd, maar nu al is duidelijk is dat dat over drie jaar opnieuw de gemeenteraadsverkiezingen gaat beheersen.

advertentie
advertentie