Bus met vluchtelingen voor noodopvang   in voormalig belastingkantoor
Bus met vluchtelingen voor noodopvang in voormalig belastingkantoor GP-buro

Vluchtelingen komen aan bij noodopvang Gorinchem

Maatschappelijk

GORINCHEM Vrijdag en zaterdag zijn vanuit Ter Apel per bus de eerste vluchtelingen gearriveerd bij het voormalig belastingkantoor In Gorinchem. Ook zondag komen nog mensen aan bij de noodopvang van het COA.

Donderdag werd hard gewerkt om het belastingkantoor in te richten voor de noodopvang. Zo werden matrassen aangeleverd en stonden in de hal magnetrons in verpakking klaar. ,,Het gaat echt om noodopvang, het is geen luxe pand, maar stond al langer leeg. Het wordt nu aangepast tot een basale woonvoorziening”. 

VEILIGHEID In Gorinchem worden geen vluchtelingen vanuit Afghanistan geplaatst, maar asielzoekers uit diverse landen. Ook komen geen minderjarigen naar Gorinchem. Of de 300 vluchtelingen bestaan  uit gezinnen of alleenstaanden kon het COA niet bevestigen. Als de driehonderd mensen eenmaal in Gorinchem gearriveerd zijn, willen ze vooral rust. ,,Die mensen hebben een heftige tijd achter de rug en zijn op zoek naar veiligheid, onderdak en rust. Ze worden straks zeker niet aan hun lot overgelaten, maar worden vooral voorgelicht over de procedures van de IND.” De opvang van de driehonderd mensen in het oude belastingkantoor is voor maximaal vier weken.

KLIK GORINCHEM Het COA werkt voor de opvang in Gorinchem samen met gemeente, Vluchtelingenwerk en KLIK, donderdagmorgen vond overleg plaats. Arianne Rijneveld van KLIK Gorinchem coördineert straks de vrijwilligers die zich willen inzetten voor bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen. ,,We hebben al een oproep gedaan vanuit ons netwerk en ik ben al overladen met appjes en mailtjes van mensen die willen helpen. Omdat we nu nog niet weten wat de samenstelling is van de groep, weten we nog niet precies wat we gaan doen. Zo hebben zich mensen aangemeld die wel iets met kinderen willen doen, maar we weten nog niet of er gezinnen bij zijn. Als er wel kinderen komen, dan kunnen we bijvoorbeeld twee ochtenden per week kinderactiviteiten aanbieden. Mannen kunnen misschien deelnemen aan KLIK sport.”

 Aanmelden als vrijwilliger kan al via info@klikgorinchem.com Vanuit de gemeente krijgen omwonenden een brief met informatie waar ze zich kunnen melden als ze willen helpen. Ook voor aanbieden van bijvoorbeeld kleding verwijst het COA naar lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Leger des Heils. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Bus met vluchtelingen voor noodopvang in voormalig belastingkantoor
Bus met vluchtelingen voor noodopvang   in voormalig belastingkantoor
Afbeelding
advertentie