Donderdag werd het belastingkantoor bevoorraad met onder andere matrassen
Donderdag werd het belastingkantoor bevoorraad met onder andere matrassen Hannie Visser-Kieboom

Eerste vluchtelingen voor noodopvang arriveren vrijdag in Gorinchem

Maatschappelijk Asielzoekerscentrum

[GORINCHEM] De eerste vluchtelingen voor de noodopvang in het oude belastingkantoor arriveren vrijdag in Gorinchem. Ze worden met bussen vanaf Ter Apel naar Gorinchem gebracht. Ook zaterdag en zondag arriveren mensen bij de noodopvang van het COA.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de noodopvang op maandag 25 oktober open zou gaan. Maar gezien de hoge nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel worden de vluchtelingen nu vanaf vrijdag verwacht. ,,We hebben te kampen met een enorme druk op de opvang in Ter Apel, we zien het dagelijks in het nieuws. Op verzoek van de staatssecretaris Ankie Broekers-Knol worden de mensen nu eerder elders opgevangen”, zo vertelt een woordvoerder van het COA. Donderdag werd hard gewerkt om het belastingkantoor in te richten voor de noodopvang. Zo werden matrassen aangeleverd en stonden in de hal magnetrons in verpakking klaar. ,,Het gaat echt om noodopvang, het is geen luxe pand, maar stond al langer leeg. Het wordt nu aangepast tot een basale woonvoorziening”. 

VEILIGHEID In Gorinchem worden geen vluchtelingen vanuit Afghanistan geplaatst, maar asielzoekers uit diverse landen. Ook komen geen minderjarigen naar Gorinchem. Of de 300 vluchtelingen bestaan  uit gezinnen of alleenstaanden kon het COA niet bevestigen. Als de driehonderd mensen eenmaal in Gorinchem gearriveerd zijn, willen ze vooral rust. ,,Die mensen hebben een heftige tijd achter de rug en zijn op zoek naar veiligheid, onderdak en rust. Ze worden straks zeker niet aan hun lot overgelaten, maar worden vooral voorgelicht over de procedures van de IND.” De opvang van de driehonderd mensen in het oude belastingkantoor is voor maximaal vier weken.

KLIK GORINCHEM Het COA werkt voor de opvang in Gorinchem samen met gemeente, Vluchtelingenwerk en KLIK, donderdagmorgen vond overleg plaats. Arianne Rijneveld van KLIK Gorinchem coordineert straks de vrijwilligers die zich willen inzetten voor bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen. ,,We hebben al een oproep gedaan vanuit ons netwerk en ik ben al overladen met appjes en mailtjes van mensen die willen helpen. Omdat we nu nog niet weten wat de samenstelling is van de groep, weten we nog niet precies wat we gaan doen. Zo hebben zich mensen aangemeld die wel iets met kinderen willen doen, maar we weten nog niet of er gezinnen bij zijn. Als er wel kinderen komen, dan kunnen we bijvoorbeeld twee ochtenden per week kinderactiviteiten aanbieden. Mannen kunnen misschien deelnemen aan KLIK sport”. Aanmelden als vrijwilliger kan al via info@klikgorinchem.com Vanuit de gemeente krijgen omwonenden een brief met informatie waar ze zich kunnen melden als ze willen helpen. Ook voor aanbieden van bijvoorbeeld kleding verwijst het COA naar lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Leger des Heils. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie