In het voormalige belastingkantoor in de Gildenwijk worden voor maximaal vier weken driehonderd vluchtelingen opgevangen
In het voormalige belastingkantoor in de Gildenwijk worden voor maximaal vier weken driehonderd vluchtelingen opgevangen Hannie Visser-Kieboom

Raad stemt unaniem voor noodopvang vluchtelingen in oude belastingkantoor

16 oktober 2021 om 09:33 Politiek Asielzoekerscentrum

GORINCHEM ,,We moeten altijd opvang bieden aan mensen in nood”, zo pleitte raadslid Martijn Hassouna (D66) in de raadsvergadering over de inzet van het oude belastingkantoor voor noodopvang. De raad ging uiteindelijk unaniem akkoord met het raadsvoorstel.

Medemenselijkheid en humanitaire gronden waren de meest gehoorde argumenten om toch in te stemmen met de noodopvang,. SP raadslid Eva Dansen illustreerde de medemenselijkheid met het voorbeeld van haar eigen ouders die in 1953 na de watersnoodramp in een kleine woning in Rotterdam een Zeeuws gezin hadden opgevangen. In februari van dit jaar besloot de raad dat het pand in de Gildenwijk niet geschikt was voor de vestiging van een AZC. Twee weken geleden werd dat besluit nogmaals herbevestigd en wenste de raad alleen nog kleinschalige opvang van asielzoekers in de stad. Na een brandbrief van het COA gingen de fractievoorzitters op 7 oktober alsnog overstag voor het bieden van noodopvang voor maximaal vier weken. 

VERKOPEN De raad sprak donderdagavond vooral lang over de voorwaarden voor de bestuursovereenkomst met het COA. Over maximaal vier weken waren de raadsleden het wel eens, maar wat als na de vier weken de nieuwe locaties in Zuid-Holland in Zoetermeerr, Katwijk en Hoekse Waard nog niet gereed zijn? Wethouder Ro van Doesburg weigerde op die vraag in te gaan en wees naar de verantwoordelijkheid van het COA in het huisvesten van vluchtelingen. Om de voorkomen dat de omwonenden van het oude belastingkantoor later opnieuw te maken krijgen met noodopvang, nam de meerderheid van de raad een motie aan om het COA te stimuleren om het pand zo snel mogelijk te verkopen. De tegenstemmers van de motie noemde als argument dat het pand geen eigendom is van de gemeente. Rutger van Breemen (Groen Links): ,,Misschien wil het COA wel haar hoofdkantoor vestigen in het pand en dat kan gewoon”. Van Breemen had overigens na het bericht over de opvang van vluchtelingen in het pand heel veel positieve reacties ontvangen van mensen die graag willen helpen. Ook wethouder Ro van Doesburg had wisselende reacties gehad van zowel voor- als tegenstanders van noodopvang in het pand. 

INLOOPAVOND De garanties voor de veiligheid van vluchtelingen en bewoners konden door burgemeester Reinie Melissant-Brienen niet worden gegeven. ,,We kennen allemaal de beelden van jongemannen uit veilige landen, maar de meeste mensen deugen. Het gaat straks wel om driehonderd mensen met heftige ervaringen. Maar er zijn afspraken gemaakt met politie en brandweer, ook de volksgezondheid wordt gemonitord.” Tijdens het debat liet de burgemeester weten dat op 19 oktober een inloopavond wordt gehouden voor omwonenden. Vanaf 25 oktober kunnen vluchtelingen worden opgevangen in het oude belastingkantoor. 

advertentie
advertentie