Het COA ving al eerder asielzoekers op in het voormallige belastingkantoor
Het COA ving al eerder asielzoekers op in het voormallige belastingkantoor Stad Gorinchem

Frisoflat bewoner wil helpen bij noodopvang vluchtelingen

14 oktober 2021 om 14:44 Maatschappelijk Asielzoekerscentrum

GORINCHEM In tegenstelling tot bewoners die grote moeite hebben met de tijdelijke noodopvang van vluchtelingen in het oude belastingkantoor wil bewoner Rien de Jong juist de gastvrijheid van Gorinchem laten zien. Via een ingezonden brief reageerde hij op de artikelen in de krant van afgelopen week.

,,Ik kreeg buikpijn van de koppen ‘Buikpijn van noodopvang’ en ‘Bewoners boos over noodopvang’. Die boosheid krijgt wel heel veel aandacht zo schrijft hij in zijn ingezonden brief. ,,Ik woon ook in de Frisoflat. Ik ben niet boos en ik ben niet de enige, die vindt dat het voormalige belastingkantoor een geschikte plek is voor opvang van asielzoekers.en zeker nu als noodopvang. NOODopvang. Ik stel mij voor hoe het  is als ikzelf heb moeten vluchten uit een situatie, waarin mijn leven en dat van mijn kinderen bedreigd wordt ! Ben ik dan ergens welkom ? Ja, zeg ik: bijvoorbeeld in het voormalige belastingskantoor. Het mag ook bij mij thuis”, zo vertelt De Jong (78 jaar). 

VLUCHTVERHAAL Hij woont inmiddels 28 jaar in de Frisoflat en kan ook vertellen over eerdere ervaringen met opvang van asielzoekers in het pand. ,,Bij de eerdere opvang was ook soms gedoe en onrust en bewoners hebben die bezorgdheid ook geuit. Zelf had ik een andere beleving. Ik woon op de eerste etage en had niet zoveel hinder, misschien is dat meer als je hoger woont en rechter op de plek keek waar kinderen speelden. Er zijn ast incidentjes geweest, maar die zijn wel erg uitvergroot. Sommigen zeggen dat het geen geschikte plek is, maar het is juist helemaal verbouwd voor die opvang. Het gaat om tijdelijke noodopvang, De mensen die worden opgevangen zijn onderdeel van een groter vluchtverhaal, daar mogen wij best de gastvrijheid van Gorinchem tegen over zetten. Ze moeten ergens terecht kunnen”. 

Ik stel mij voor hoe het  is als ikzelf heb moeten vluchten uit een situatie, waarin mijn leven en dat van mijn kinderen bedreigd wordt

CONTACT Bij de eerdere protesten tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum in het oude belastingkantoor werd onder bewoners een enquête verspreid, De Jong heeft niet meegedaan aan die enquête. ,,Misschien omdat ze wel weten hoe ik erover denk. Ik heb bij de vorige opvang ook in een begeleidingsgroepje gezeten over beveiliging, daar had ik niet echt persoonlijk contact met de asielzoekers zelf. We hebben toen wel avonden gehouden om te kijken hoe we die asielzoekers in contact konden brengen met de omwonenden. Samen met de buren heb ik zelf jarenlang contact gehad met een familie uit Syrië.” Ook bij de huidige noodopvang is Rien de Jong bereid om als vrijwilliger te helpen.

advertentie
advertentie