Op sommige plekken, zoals hier in Sliedrecht, kwam de inzameling voor Oekraïne op gang.
Op sommige plekken, zoals hier in Sliedrecht, kwam de inzameling voor Oekraïne op gang. Richard van Hoek

Kolff over opvang vluchtelingen: ‘Ik wil voorkomen dat mensen op straat terechtkomen’

8 maart 2022 om 15:00 Maatschappelijk

SLIEDRECHT ,,Het is nu alle hens aan dek¨.” Dat stelt Wouter Kolff, de burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Door de oorlog in het land zijn vrouwen en kinderen massaal op de vlucht geslagen en zoeken ze onderdak in andere landen, waaronder Nederland. Ook deze regio heeft al mensen opgevangen en de eerste duizend hebben binnen twee dagen al bijna allemaal een plekje, vertelt Kolff.

door Marjanne Dijkstra

,,Als veiligheidsregio coördineren we de opvang van vluchtelingen in de gemeenten in onze regio. Deze Grip2-fase, zoals dat heet, is nog een low profile vorm van crisismanagement. In een dringender geval zouden we als veiligheidsregio plekken kunnen gaan aanwijzen. Daarvan is nu nog geen sprake. Ik heb alle burgemeesters uit onze regio gesproken en we gaan samen deze klus klaren, we moeten in eerste instantie 2000 mensen opvangen. Er is op verschillende plekken al opvang gerealiseerd, er wordt opgevangen in onder andere Sliedrecht, Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem en Dordrecht. Opvang vindt plaats bij particulieren, in kantoorpanden en in hotels. Ook moet er kortdurende opvang komen, je moet dan denken aan 48 uur, om een definitievere plek voor mensen te vinden.” Kolff wil iedereen oproepen om ruimhartig mensen op te vangen of hulp te bieden. ,,Dit zijn voornamelijk vrouwen met kinderen die Oekraïne zijn ontvlucht. Hun mannen, vaders en broers zijn achtergebleven om in het land te vechten. Als stad én als regio móeten we daar een bijdrage aan leveren. Natuurlijk gaan ook andere landen, zelfs wereldwijd, mensen opvangen, allemaal naar draagkracht. “

Aan als particulier mensen uit de getroffen gebieden opvangen zitten geen regels, zo vertelt Kolff. ,,Maar ik denk dat het slim is om dat te melden bij de gemeente waar je woont. Op die manier kunnen mensen en situaties aan elkaar worden gematcht en zo nodig ook de juiste zorg bij de vluchtelingen komen. We moeten er rekening mee houden dat het zorgeloze leven dat we hebben, het coronavirus daargelaten, zal veranderen door de stevige stroom aan Oekraïners die hierheen komt. Ik wil echt wegblijven van situaties waarin we gedwongen opvangplekken moeten aanwijzen, maar we weten echt niet wat president Poetin daar allemaal nog bedenkt. Dit is een crisis die alles overstijgt. Ik wil ten allen tijde voorkomen dat mensen op straat moeten slapen. Ze moeten een veilige en warme plek krijgen. Daar zetten we nu op in. Ik ben er van overtuigd dat deze mensen zo snel mogelijk weer terug willen, maar voor nu zijn ze hier veilig. Als ze langer blijven, moeten we kijken hoe de kinderen onderwijs gaan krijgen en ouders een plek in de maatschappij voor werk.”

Wie hulp wil bieden kan doneren aan Giro555, kijken op www.zhzveilig.nl/oekraine of op de pagina’s van de afzonderlijke gemeenten.

advertentie
advertentie