Opvang van asielzoekers in de Gildenwijk
Opvang van asielzoekers in de Gildenwijk GP-buro

COA vraagt Gorinchem om opvang asielzoekers te verlengen

21 oktober 2022 om 07:43 Maatschappelijk Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Het COA heeft de gemeente Gorinchem dringend verzocht om langer asielzoekers op te vangen in het voormalige belastingkantoor. Het college beraadt zich thans over een standpunt en op 3 november spreekt de raad over het verzoek. Op 24 november moet de raad een besluit nemen over verlengen of stoppen.

Raadslid Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) deed tijdens de raadsvergadering navraag over de mogelijke verlenging van de opvang aan wethouder Marjo Molengraaf. Schefferlie besefte dat de asielopvang nog steeds te kampen heeft met een crisis, maar hij wilde die opvang niet op dezelfde plek als het huidige AZC voortzetten. December vorig jaar ging de raad schoorvoetend akkoord met opvang voor maximaal een jaar in het oude belastingkantoor in de Gildenwijk. De raad wil in de toekomst alleen kleinschalige opvang in Gorinchem, maar deze is eind dit jaar niet gereed. De gemeente heeft daar nog geen locatie voor gevonden. 

De vragen van Schefferlie waren vooral ingegeven door klachten van omwonenden. Wethouder Molengraaf liet weten dat bij het COA 41 klachten zijn binnengekomen; bij dertig procent van de klachten gaat het om dezelfde mensen. Klachten gaan over geluid, spelende kinderen en afval, sommige daarvan zijn volgens de wethouder niet op te lossen. Bewoners hebben een rechtstreeks nummer van het COA waar ze terecht kunnen met hun klachten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie