Het cruiseschip wordt afgemeerd aan de Handelskade langs het Merwedekanaal
Het cruiseschip wordt afgemeerd aan de Handelskade langs het Merwedekanaal Hannie Visser-Kieboom

Gemeente bedacht zelf plan voor opvang asielzoekers op cruiseschip

3 december 2021 om 14:51 Maatschappelijk Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Had de gemeente Gorinchem niet beter de asielzoekers in het voormalige belastingkantoor langer op kunnen vangen dan nu een cruiseschip af te meren aan de Handelskade? Daarmee zou ‘gesleep’ met mensen zijn voorkomen en kosten bespaard. Voorgesteld wordt nu om tot 1 april 2022 150 asielzoekers op te vangen met de mogelijkheid tot verlenging van een half jaar. Het plan kwam uit de koker van het college zelf. 

Wouter Rijneveld van KLIK Gorinchem liet tijdens zijn inspraak weten dat hij het jammer vindt dat de opvang in het belastingkantoor al na vier weken was afgelopen. ,,De mensen worden van hot naar her gesleept, misschien slapen ze nu in een sporthal in Leeuwarden of op een koude boot in Hellevoetsluis. Die termijn van vier weken was niet zo slim”, zo liet hij weten voorafgaand aan de discussie in de raad over de komst van een cruiseschip naar Gorinchem voor de opvang van 150 asielzoekers. KLIK Gorinchem deed de coördinatie van de vrijwilligersactiviteiten tijdens de vier weken durende opvang. ,,Ik ben trots op de stad, iedereen stond klaar”, zo blikt Rijneveld terug. KLIK had de beschikking over 140 vrijwilligers.

Het is onverteerbaar dat we de opvang van vier weken niet hebben verlengd, die mensen zitten nu in Limburg of Lelystad

SNELLE OVERGANG Wethouder Ro van Doesburg had door het draagvlak en de eensgezindheid rond de opvang al snel het plan opgevat een extra bod te doen richting COA. De wens van de raad voor kleinschalige opvang in de stad kon nog wel een tijdje duren, daarom leek hem een doorstart direct na de vier weken opvang vanaf 19 november op een cruiseschip in de stad een goed plan. Van de 300 asielzoekers konden dan 150 mensen direct door naar opvang op het cruiseschip. Op 16 november lichtte hij de fractievoorzitters vertrouwelijk in over het plan, maar die stak daar een stokje voor die snelle overgang en wilde eerst bewoners rond de ligplaats aan de Handelskade horen. Tijdens bespreking met de raad kwam naar voren dat de opvang op het cruiseschip uit de koker van het college zelf kwam en dat pas daarna een brief van het COA kwam met het verzoek voor verlenging van de opvang. Na het gesprek met de fractievoorzitters werden op 24 en 25 november inloopavonden gepland voor buurtbewoners. Omdat slechts één iemand daarop reageerde werd huis aan huis aangebeld om de mening van bewoners te peilen. Zo werden 107 mensen geraadpleegd, waarvan het merendeel neutraal stond tegenover de opvang. Raadslid Hans van Mourik vroeg zich wel af waarom omwonenden aan de Concordiaweg, de Stationsweg en Nieuwe Hoven niet waren geraadpleegd. 

VEILIGHEID Raadsleden waren kritisch richting wethouder over het proces. ,,Het is onverteerbaar dat we de opvang van vier weken niet hebben verlengd, die mensen zitten nu in Limburg of Lelystad”, zo stelde Groen Links raadslid Rutger van Breemen die de boot een schaamlap noemde. Ook had hij zich mateloos gestoord aan de toeristische reclamefolder van de boot, die hij als smakeloos bestempelde. Everdien Hamann (Gorcum Actief) sprak over ‘halsoverdekop’ bij zowel opvang in het belastingkantoor als nu in het voorstel voor een asielboot. ,,Het proces is een puinhoop”. VVD’er Marc Houtepen vond het voorstel ‘knutselwerk’. Enkele partijen vroegen aandacht voor de veiligheid aan boord, zoals het risico van opvang aan mensen die niet kunnen zwemmen. Op 9 december neemt de raad een definitief besluit over het afmeren van het cruiseschip aan de Handelskade voor de opvang van 150 asielzoekers. D66 raadslid Martijn Hassouna kondigde al twee amendementen aan waarin ze geen beperking wil van de opvang tot 1 april, maar net zolang als sprake is van een noodsituatie. Datzelfde geldt voor opvang in het voormalige belastingkantoor. Ook raadslid Van Mourik kondigde een amendement aan.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie