De gemeenteraad is bereid om kleinschalige opvang aan te bieden voor asielzoekers
De gemeenteraad is bereid om kleinschalige opvang aan te bieden voor asielzoekers Stad Gorinchem

Gorcumse raad bereid tot kleinschalige opvang van asielzoekers

4 oktober 2021 om 10:23 Maatschappelijk Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Alle fracties zijn bereid om in Gorinchem kleinschalige noodopvang te bieden aan asielzoekers. Het belastingkantoor is voor de meerderheid van de raad daarbij geen optie. Het COA is dringend op zoek naar nieuwe opvanglocaties vanwege een verhoogde instroom van onder andere Afghanen.

Dit voorjaar sprak de Gorinchemse raad al over kleinschalige opvang van statushouders en/of asielzoekers. De gemeente is samen met Molenlanden en Vijfheerenlanden in gesprek met het COA over die opvang. In die gesprekken bleef volgens wethouder Ro van Doesburg lang onduidelijk wat kleinschalig is, het COA hield aanvankelijk vast aan 150 opvangplaatsen. Inmiddels heeft het COA ook kleinere opvanglocaties ingericht, zoals in Schiedam waar vijftig asielzoekers worden opgevangen. PvdA raadslid Jack Oostrum stelt dat er draagvlak is voor kleinschalige opvanglocaties, mogelijk zelfs op meerdere plekken in de stad, Hij maande het college tot spoed, vanwege de urgentie van opvang voor asielzoekers. Eva Dansen (SP) noemde het opvangen van 25 mensen een druppel op een gloeiende plaat, ze wil wel meer doen.

INTEGRATIE Het COA heeft de gemeente per brief gevraagd voor 1 november te laten weten of ze opvang kan bieden voor asielzoekers. Wethouder Ro van Doesburg gaat nu op zoek naar locaties, voor het college is het belastingkantoor niet bespreekbaar, maar hij stelt dat het kantoor niet de enige optie is. Ook zijn voorkeur gaat uit naar kleinschalige opvang. ,,Dat is beter voor het draagvlak en de kwaliteit van de opvang.” De opmerking van Groen Links om geen opvang midden in een polder ‘te plempen’ omdat dan kansen op integratie ontbreken, vond Van Doesburg minder relevant. ,,Dat geldt wel voor statushouders, maar is voor noodopvang minder belangrijk”. Naast opvang van asielzoekers biedt de gemeente ook huisvesting aan statushouders, zo kregen in 2021 53 van hen in totaal 27 woningen toegewezen. De taakstelling voor 2022 is nog niet bekend.

BELASTINGKANTOOR Hoewel voor een meerderheid van de raad het belastingkantoor geen optie is, spraken D66, Groen Links en CU/SGP van een nieuwe situatie die noopt tot heroverweging. D66 ziet zelfs kansen in combinatie met verschillende doelgroepen zoals arbeidsmigranten en studenten. Everdien Hamann (Gorcum Actief) ziet kansen voor het ombouwen van het belastingkantoor tot huisvesting van arbeidsmigranten. Een andere optie die ze noemde zijn het plaatsen van prefabwoningen voor verschillende doelgroepen. Ook de SP wil het belastingkantoor graag inrichten voor huisvesting van jongeren en eventueel een paar asielzoekers. Wethouder Van Doesburg liet de raad weten dat de gemeente geen zeggenschap heeft over de bestemming, omdat het pand eigendom is van het COA. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie