De acteurs waren anderstaligen die nog moeite hebben met de Nederlandse taal.
De acteurs waren anderstaligen die nog moeite hebben met de Nederlandse taal. Avres

Anderstaligen zetten bijzondere voorstelling op de planken in Peeriscoop voor Week van Lezen en Schrijven

19 september 2023 om 09:16 Maatschappelijk

GORINCHEM In het Gorinchemse theater Peeriscoop werd afgelopen week een bijzondere voorstelling gegeven voor de week van Lezen en Schrijven. De acteurs waren anderstaligen die nog moeite hebben met de Nederlandse taal. Met de voorstelling lieten zij het belang zien van taal bij het vinden van je weg in Nederland.

De middag begon met een gedicht van Gorinchemse woordkunstenares Esmay Usmany. Daarna namen de anderstaligen het podium. In verschillende scenes lieten zij zien hoe het is om met een laag taalniveau je weg te vinden op de arbeidsmarkt, en op welke punten zij ondersteuning kunnen gebruiken. De acteurs werken in het sociaal ontwikkelbedrijf of zijn deelnemers aan het Avanti-project, een taal- & empowermenttraject van Avres. 

Taalcoach Anita Emmerich: ,,Taal is voor iedereen belangrijk. Als wij vertrouwen geven aan mensen die nog moeite hebben met taal, zorgt dat voor zelfvertrouwen om een volgende stap te zetten. Op het podium staan in een voor hun vreemde taal, daar heb je lef voor nodig. Deze voorstelling is een moment waar zij met trots op mogen terugkijken en waar ze zelfvertrouwen van hebben gekregen!” 

TAALPACT

De voorstelling was de inleiding op een gesprek tussen verschillende organisaties, zoals Avres, gemeenten, bibliotheken, onderwijs en werkgevers. Aan de hand van voorbeelden uit de voorstelling bespraken zij nieuwe acties en ideeën om anderstaligen te ondersteunen op de werkvloer. De organisaties werken samen in het Taalpact. Met als doel dat iedereen beschikt over voldoende basisvaardigheden (taal, rekenen, digitaal) om volledig mee te kunnen doen in de samenleving, en dat degenen voor wie dit niet mogelijk is, weten waar zij hulp kunnen krijgen. Op de werkvloer kan deze hulp worden geboden door taalbuddies of door inzet van de Vaktaalapp. 

SAMENWERKING 

In de Week van Lezen en Schrijven wordt extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Avres, Stichting Lezen en Schrijven, Huh? Wat bedoelt u? en de gemeenten Gorinchem, Vijfheerenlanden en Molenlanden organiseerden samen deze bijeenkomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie