Rechtsonder de kavel waar het asielzoekerscentrum is gepland
Rechtsonder de kavel waar het asielzoekerscentrum is gepland Gemeente Gorinchem

Stichting Leefbaar Gorinchem i.o. bindt strijd aan tegen komst AZC in Gorinchem-Oost

1 november 2023 om 13:41 Maatschappelijk Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Stichting Leefbaar Gorinchem i.o. gaat elk juridisch middel aangrijpen om de komst van een asielzoekerscentrum aan de Buijs Ballotstraat tegen te houden. Dat schrijven bewoners uit Hoog Dalem aan de gemeenteraad en het college van B & W. Eerder boden bewoners al handtekeningen aan tegen de komst van een AZC in de wijk. Vorige week hielden bewoners uit Hoog Dalem al een gezamenlijke bijeenkomst. Voorafgaand aan de raadsvergadering van 2 november spreken zes bewoners in op de zeepkist. Het gaat zowel om voor- als tegenstanders. Zo wil de heer Bil zijn positieve visie geven op een AXC in Oost. Andere insprekers zijn de dames Moret en Sluiter en de heren Van Scherpenzeel, Folkers en Maris. 

De stichting Leefbaar Gorinchem in oprichting is voornemens bezwaar-, beroep- en hogere beroepsprocedures, kort-gedingen en voorlopige voorzieningen aan te spannen als de raad donderdagavond toch besluit over de komst van het asielzoekerscentrum . Ook willen ze zich wenden tot de provincie en de landelijke politiek. In de brief wordt verder gesproken over planschade en vragen ze waarom ze nog niet geïnformeerd zijn over mogelijke compensatie. Ze schrijven dat in de voorbije tijd meerdere burgers en/of bedrijven interesse hebben getoond voor de kavel aan de Buys Ballotstraat en verwijzen daarbij naar het Didam arrest.

BESTEMMINGSPLAN

Verder zijn de bewoners van mening dat de gemeenteraad morgenavond geen besluit kan nemen over de komst van het asielzoekerscentrum in Gorinchem-Oost. Ze vinden dat daarmee in strijd met de belangen van de bewoners wordt gehandeld, ze beroepen zich op het bestemmingsplan, het ontbreken van een milieu effect rapportage en inzicht in alternatieve locaties. In de brief vragen ze zich af of de gemeente wel echt een locatie onderzoek heeft gedaan.

OPENBAAR

Bewoners vinden dat ze te laat zijn geïnformeerd over de plannen, maar ook zijn ze boos dat ze niet betrokken zijn bij de locatiekeuze. De bewoners en ondernemers zijn vooral verbolgen dat niet duidelijk is op basis van welke afwegingen is gekozen voor vestiging aan de Buys Ballotstraat. Ondanks WOO verzoeken is deze informatie niet openbaar, maat alleen ter inzage voor raadsleden. D66 pleitte eerder al voor het openbaar maken van de andere locaties. ,,Waarom wordt de huidige locatie mogelijk het meest geschikt geacht en andere locaties niet?”, zo vragen ze zich af.

ONVEILIG

Bewoners noemen deze locatie ongeschikt, ook omdat ze menen dat er geen draagvlak is onder de bewoners. En het op die plek ontbreekt aan faciliteiten, zoals scholen, openbaar vervoer en recreatieve voorzieningen. Ook vliegbewegingen van Apache helikopters worden van stal gehaald als argument tegen de komst. Ook zonder asielzoekerscentrum aan de Buys Ballotstraat leven reeds gevoelens van onveiligheid onder de bewoners. Zo ervaren ze onvoldoende politie inzet bij meldingen van straatraces in de wijk. Tijdens het inspreken van enkele bewoners werd gevreesd dat door de komst van een AZC fietsjes niet meer konden worden achtergelaten in de speeltuin. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie