Schoondochter Rozanne. Anton en zijn vrouw Heidy en zoon Dannie (de echtgenoot van Rozanne).
Schoondochter Rozanne. Anton en zijn vrouw Heidy en zoon Dannie (de echtgenoot van Rozanne). Mirjam de Swart

‘Ik ben niet zo’n held in de lucht’

Mensen Ballonvaart Gorinchem

Wie gun jij een ballonvaart? Deze oproep verscheen in oktober in De Stad Gorinchem.nl. Om kans te maken op een ballonvaart, hoefden de lezers alleen maar aan te geven wie volgens hen zeker moest opstijgen. De oproep leverde heel wat reacties op. De leukste reacties verschijnen de komende weken in De Stad Gorinchem. Ook online kunnen de verhalen gelezen worden. Bovendien kan er daar op de verhalen gestemd worden. Uiteindelijk bepaalt de lezer van De Stad Gorinchem wie er de lucht in gaat in het voorjaar van 2021. Deze week: Rozanne van Diggelen. Zij gunt de ballonvaart aan haar schoonvader Anton Burger. Door zijn ziekte MS heeft hij de afgelopen tijd een hoop in moeten leveren. Waaronder zijn geliefde vrijwilligerswerk voor Roemenië.

Rozanne gunt haar schoonvader ballonvaart

[GORINCHEM] Hoewel Anton Burger volgens eigen zeggen ‘geen held is in de lucht’ vindt hij het geweldig leuk dat zijn schoondochter Rozanne van Diggelen hem een ballonvaart boven Gorinchem gunt. ,,Ik stond perplex toen ze vertelde dat ze mij had aangemeld. Ik heb er wel even over na moeten denken, want ik ben geen held in de lucht, maar ik ga het natuurlijk wel gewoon doen. Ik vind het hartstikke leuk dat mijn schoondochter dit voor mij wil regelen!”

door Mirjam de Swart

Tweeënhalf jaar geleden kreeg Anton Burger de diagnose MS. In korte tijd heeft de Sleeuwijker een hoop in moeten leveren, vertelt Rozanne. ,,Hij had al de Ziekte van Bechterew”, vertelt Rozanne. ,,Daar kwam toen de ziekte MS nog eens bij. Mijn schoonvader moest hierdoor stoppen met werken en ook met zijn vrijwilligerswerk voor Roemenië kon hij helaas niet langer doorgaan.”

PUNT ERACHTER ,,Dat vind ik misschien nog wel erger dan het stoppen met werken”, geeft de 56-jarige Anton toe. Burger zet zich met de stichting Roemenië Hulp al jaren in voor noodlijdenden personen en instellingen in Roemenië. Deze stichting zamelde spullen in voor Roemenië en deze spullen werden twee keer per jaar, door Burger zelf, naar Roemenië gebracht. ,,Mijn zoon heeft me, zeker in die laatste jaren, enorm veel geholpen, maar de man die mij in Roemenië overal bij helpt, is ook aardig op leeftijd. Dit, en mijn ziekte, heeft ervoor gezorgd dat ik er een punt achter heb moeten zetten.”

VERDRIETIG ,,Mijn schoonvader heeft in korte tijd een hoop in moeten leveren. Hij kan steeds minder ondernemen en hij raakt steeds meer vrijheid kwijt. Ik vind het een verdrietige situatie. Daarom gun ik hem deze ballonvaart zo. Hij, maar ook mijn schoonmoeder, verdient wel wat leuks. Bovendien heb ik hem ooit horen zeggen, toen er een luchtballon overvloog, dat hij dat ook wel leuk zou vinden. Toen ik de oproep zag staan, moest ik gelijk weer aan die opmerking denken.”

Anton vervolgt: ,,Vroeger deed ik 100 dingen op een dag, nu is mijn energie al op als ik vijf dingen heb gedaan. Je moet je hele leven anders inrichten en het is, zeker in het begin, enorm zoeken naar wat wel en niet kan. Ik kijk naar wat er mogelijk is, maar daarmee is het niet altijd makkelijk. Deze ziekte treft niet alleen mij, maar mijn hele familie. Iedereen moet er op inleveren en dat is soms best lastig.”

BIJZONDERE BELEVENIS Anton vindt het een eer dat zijn schoondochter hem deze bijzondere belevenis gunt. ,,Ik moest er wel even over nadenken hoor. Ik stond eigenlijk perplex toen ze het me vertelde. Maar nu durf ik wel te zeggen dat ik het hartstikke leuk vind. Het zou mooi zijn als ik dat mee zou mogen maken. Het lijkt me mooi om Gorinchem van bovenaf te kunnen zien. Ik woon nu weliswaar in Sleeuwijk, maar heb jarenlang in Gorinchem gewoond en gewerkt.”

advertentie
advertentie