Cisca den Boer met haar boek.
Cisca den Boer met haar boek. Eline Lohman

Gorcumse schrijft haar eerste boek

Mensen

GORINCHEM De Gorcumse Cisca den Boer heeft haar allereerste boek geschreven: ‘In 10 stappen lekker in je vel’. Het is een positief boek, met ‘universele levenswijsheid’, zoals Cisca het omschrijft. Donderdag 22 juli presenteerde zij haar boek bij De LimonadeBrigade.


Door Eline Lohman

,,Ik schrijf ontzettend graag, het is echt mijn passie”, vertelt Cisca. Zij stuitte op een vijfdaagse, online cursus over schrijven en volgde deze. ,,Ik was gelijk helemaal verliefd! Ik vond het schrijven zo leuk.” Daarna volgde ze een wat langer programma, waarmee haar beloofd werd dat ze ‘in zes weken een boek zou schrijven’. ,,Ik dacht: ‘dat kan nooit; het duurt vast jaren om een boek te schrijven’. Maar wat bleek? In vier weken tijd schreef ik mijn eerste boek!”

[GRIP OP JEZELF] ‘In 10 stappen lekker in je vel’ laat lezers naar een gezonder leven toewerken, zegt Cisca. ,,Mijn boodschap is dat je altijd grip op jezelf kunt hebben in situaties en kunt waarnemen wat dingen met je doen. Ik probeer mensen even terug naar zichzelf te brengen door te voelen wat voor diegene de juiste volgende stap is, met concrete handvaten. Die bied ik in de vorm van inzichten en oefeningen, die in het boek staan beschreven. Elke stap geeft inzicht in de logica achter gevoel en verstand. Het is een boek voor iedereen die gewoon lekker in zijn of haar vel wil zitten. Als je goed in je vel zit, dan straal je dat uit naar je omgeving en dan kunnen we met elkaar een mooiere wereld hebben.” Het schrijfproces vond de Gorcumse erg interessant. ,,Ik ben op aanraden van de mensen van dat programma dat ik volgde, begonnen met het schrijven van de tekst voor de achterflap. Dat zou je misschien niet verwachten, maar zo word je gedwongen om te focussen op wat je wilt vertellen. Alles in het boek wist ik al - ik heb in mijn leven veel bestudeerd over levensfilosofieën en tijdens de lessen Chi Neng Qigong, een Chinese bewegingsleer, die ik geef, focus ik op de aandachtige bewegingen maar draag ook veel achtergrondinformatie met me mee. Fijn dat ik die gedachten en bestuderingen nu kwijt kon in mijn boek. Tijdens het schrijven vloeiden de zinnen uit mijn pen; het ging heel snel. Dat gaf me rust in mijn hoofd, want al die gedachten die ik meedroeg, staan nu overzichtelijk op papier.” Cisca omschrijft haar pennenvrucht als ‘een blij boek’. ,,Met veel vaart, humor en niet te vergeten positiviteit. Je hoeft niet zo zwaar te leven; het leven is vaak al zwaar genoeg. Hoe meer je bij jezelf blijft, hoe beter je de regie kunt houden over jezelf. Ik zie het boek als een hart onder de riem: hoe zwaar het ook is, zoals nu in de coronaperiode, er is altijd iets moois. Dit boek is mijn bijdrage in een moeilijke - door corona - tijd.” Het schrijven smaakt naar meer. ,,Zeker! Ik weet dat je niet rijk wordt van het uitbrengen van een boek, maar daar gaat het me niet om. Ik wil mensen een boodschap meegeven. Ik heb al een idee over een volgend boek. Ik kan er nog niet veel over zeggen, alleen dat er wat broeit in mijn achterhoofd. Voor nu neem ik even pauze van het schrijven; eerst dit feestje eens vieren en kijken wat ik ervan kan leren.” Het boek is voor €17.50 te koop bij alle boekhandels. Haar voorkeur heeft verkoop via lokale boekhandels. Zie ook ciscadenboer.nl.

advertentie