Edwin Appeldoorn: ,,Als een kind vrolijk is, en onbezorgd kan leven dan ben ik gelukkig
Edwin Appeldoorn: ,,Als een kind vrolijk is, en onbezorgd kan leven dan ben ik gelukkig" BAS T HOEN

Edwin Appeldoorn, vrijwilliger bij de Speelgoedbank: ‘Ik wil dat een kind ongestoord kind kan zijn’

20 september 2021 om 12:48 Mensen

GORINCHEM Edwin Appeldoorn (35) zit er ontspannen bij achter de toonbank van het pand in de Gasthuisstraat in Gorinchem, dat hij voor zijn Playmobil-expositie deelt met het COC en de Speelgoedbank. ,,Elke zomer maken we een mooie tentoonstelling om mensen te trekken”, legt hij uit. ,,Hoe meer mensen we binnen krijgen, hoe meer bekendheid voor de Speelgoedbank. Want hoe gaat dat; je maakt een praatje en je vertelt meteen dat, wanneer ze hun speelgoed opruimen, het hier welkom is voor kinderen die er superblij mee zijn omdat ze het thuis niet breed hebben.” 

door Levien Vermeer

Edwin heeft allerlei opstellingen gemaakt van Playmobil-figuren in een bepaalde context; van een Thaise tempel tot een onderwaterwereld, van een vuurrode draak die ridders bedreigt en een replica van stoomsleepboot Jan de Sterke, tot zelfs een omvangrijke gay pride. ,,Die tempel, dat is het werk van mijn vrouw. Zij is de bouwer, ik ben meer van de ideeën.” Edwin was als kind altijd met Playmobil bezig. ,,Mijn moeder had alles keurig bewaard, en toen ik op mezelf ging wonen kreeg ik alle dozen mee.” Bij het uitzoeken merkte hij dat er verschillende onderdelen misten. ,,Toen ben ik op internet gaan zoeken voor de ontbrekende details en heb ik een hele partij overgenomen. Dat smaakte naar meer, en tien jaar verder ben ik er nog steeds actief mee bezig.” Hij heeft zelfs een ‘Playmo-winkel’ aan huis in Hardinxveld, en online. ,,Met de winst sponsor ik de Speelgoedbank” zegt hij gedreven.

HART VOOR KINDEREN De vader van een anderhalfjarige dochter en twee bonuskinderen merkt op: ,,Ik ben nu zo’n tien jaar vrijwilliger, begonnen bij de Stichting Sint Nicolaas Team. Ik heb een hart voor kinderen en ik vind het heel belangrijk dat een kind ongestoord kind kan zijn, net zoals ik zelf een goede jeugd heb gehad.” Hij komt uit een horecagezin, studeerde hotelentertainment en haalde zijn gasmeetkundige-diploma om containers door te meten. Ook werkte hij acht jaar in de voedingsmiddelenindustrie. ,,Maar voor corona ben ik helaas mijn baan kwijtgeraakt” zegt hij, en vervolgt: ,,Daardoor is Playmobil niet alleen mijn hobby, maar ook mijn werk geworden. Dat had ik nooit gedacht, en ook niet dat ik er door Europa mee zou gaan reizen, want normaal gesproken nemen wij deel aan zo’n twaalf beurzen per jaar, van België tot Spanje.”

Als een kind vrolijk is, en onbezorgd kan leven dan ben ik gelukkig

,,Door corona ligt alles stil en staat mijn voorraad in de opslag”, zegt hij spijtig. Van vakantie is ook niets gekomen. ,,Meestal gaan we naar Luxemburg en combineren dat met een beurs, dat ging nu ook niet door.” Maar hij vindt het fantastisch om met kinderen te werken. ,,Als een kind vrolijk is, en onbezorgd kan leven dan ben ik gelukkig. Daarom geeft dit vrijwilligerswerk me zo’n voldoening.” Coby Dekker en Maarten Venhovens staan aan de wieg van de Speelgoedbank, vertelt Edwin. ,,Zij organiseerden in december 2020 een speelgoedinzamelingsactie voor minderbedeelden. Dat was zo’n succes dat het een permanent initiatief is geworden en er een stichting voor is opgericht.” Edwin is twee dagen in de week bij de Speelgoedbank te vinden. Hij ruimt op, sorteert en maakt schoon. ,,En ik kijk naar nieuwe mogelijkheden en zoek naar contacten die iets voor de Speelgoedbank kunnen betekenen.” 

BACK TO SCHOOL-ACTIE Iedereen mag het pand vrij binnenlopen, maar het afgeschermde gedeelte is voor de Speelgoedbank. ,,Privacy is hier van groot belang” verduidelijkt Edwin. Als gezinnen niet bij de Voedselbank of Stichting Leergeld getoetst zijn, hanteren de medewerkers een toetsgrens. De Speelgoedbank is evenwel veel breder dan oppikpunt van speelgoed voor je eigen kind of een verjaardagsfeestje van een ander, benadrukt Edwin. ,,We delen onder andere ook verzorgings- en vrouwelijke hygiëne-producten uit, zoals shampoo, wasmiddel en maandverband.” Bestuurslid Maarten Venhovens vult Edwin aan met een aantal uit zijn hoofd genoemde getallen: ,,We ondersteunen zo’n 121 kinderen uit 58 gezinnen, 3 senioren en zo’n 60 dames.” Verder wordt er deze zomer een gezinsbarbecue gehouden in samenwerking met de Rotary, en uitjes in de buurt aangeboden. Maar dat is nog niet alles, zegt Edwin. ,,Met de Rotary zijn we ook een Back to School actie gestart.” 

Hij is verontwaardigd over een verhaal dat hij hoorde. ,,Er is een meisje dat een uur naar school moet lopen, omdat haar ouders geen fiets kunnen betalen. En wat dacht je van een dure rekenmachine, die op sommige scholen verplicht is?!” Door de Back to School actie kan men ook voor schoolspullen bij de Speelgoedbank terecht. Behalve vrouw en kinderen en zijn vrijwilligerswerk, heeft Edwin nog een andere liefde. ,,Ik rijd heel graag motor, en heb een Suzuki Intruder 1500 cc, een bakbeest, een echte toermotor. Ik nam mijn moeder vaak mee. Zij is op haar vijftigste met vlag en wimpel geslaagd voor haar motorrijbewijs, maar stapte toch meestal bij mij achterop.” Zijn moeder overleed in 2018, en aan die ritjes met haar bewaart hij warme herinneringen. 

Meer informatie over de Speelgoedbank? Ga naar: www.speelgoedbankgorinchem.nl 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie