Piet en Mini Killian ontvingen felicitaties van burgemeester Reinie Melissant
Piet en Mini Killian ontvingen felicitaties van burgemeester Reinie Melissant Gemeente Gorinchem

Piet en Mini vieren briljanten huwelijk: “Gemeente gaf duwtje om te trouwen”

30 november 2021 om 13:59 Mensen

GORINCHEM Op 29 november waren Piet en Mini Killian – Kemperman maar liefst 65 jaar getrouwd. Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem ging bij het echtpaar op visite om ze te feliciteren met hun briljanten huwelijk.  

door Esther de Swart-Peeters

Rond 1951 komen Piet (90) en Mini (87) elkaar steeds vaker tegen in Gorinchem. Met carnaval, in de buurt van school en tijdens de dansavonden in het parochiehuis. Als Piet voor militaire dienst naar Fontainebleau vertrekt, houden ze door het schrijven van brieven contact met elkaar. De rest is geschiedenis. Op 29 november 2021 vieren ze hun briljanten huwelijk. 

HUIS MET HULP VAN STADHUIS Halverwege de jaren ’50 helpt gemeente Gorinchem mensen aan een woning. Als stelletjes voor 1 januari 1957 hun boterbriefje halen, krijgen ze een huis toegewezen. Piet: ,,We hadden al vijf jaar verkering. De gemeente gaf een duwtje in de rug om elkaar eindelijk het ja-woord te geven. Maar het belangrijkste was dat we bij elkaar wilden zijn. En dat willen we nog steeds.” 

ECHTE BLIEKEN Piet en Mini zijn beiden geboren en getogen in Gorinchem. Piet zegt lachend: ,,We zijn, zoals je dat noemt, echte Blieken.” Tijdens hun huwelijk woont het echtpaar aan de Molenstraat. Piet: ,,Mijn vrouw brak eind 2019 haar been en moest in het gips. Met alle trappen thuis konden we er niet blijven wonen. Dus zijn we verhuisd naar Woonzorgcentrum De Schutse.” 

WERK EN GEZIN Mini stopt als ze getrouwd is niet meteen met haar baan. Ze werkt totdat er kinderen komen nog een tijd bij Smeets en Killian, een grossier in tabaksproducten. Het bedrijf is van de zwager van Piet. Het echtpaar krijgt een dochter en een zoon. Piet werkt op de administratie van het familie-aannemersbedrijf Killian en Co. ,,Er was geen opvolging dus het bedrijf bestaat niet meer.”

HOBBY’S Piet heeft ontzettend veel hobby’s, vertelt hij. ,,Ik had niet altijd evenveel tijd om met al mijn interesses bezig te zijn. Ik zette me vooral in voor het verenigingsleven.” Piet is actief voor mensen met een geestelijke beperking. Die vereniging zorgt ervoor dat er voor deze mensen woongroepen worden gebouwd. Er komen er drie in Gorinchem. Daarnaast schrijft Piet wedstrijdverslagen voor voetbalclub Raptim. Zijn stukken worden gepubliceerd in de plaatselijke krant. Als Piet tijd overhoudt, timmert hij graag. De kinderen krijgen een zelfgemaakt poppenhuis en een garage. Mini is regelmatig in de sportzaal te vinden. Ze handbalt bij de Gorcumse vereniging Raptim. 

VAKANTIE MET VRIENDEN De zomers brengen Piet en Mini graag door met vrienden. Ze koppelen de caravan achter de wagen en ontdekken op die manier veel plekken in Europa. Piet: ,,Nu maken we nog wel eens een uitstapje. Onlangs nog een dagje met de Schutse naar Leerbroek.” 

VIERING TROUWDAG Piet: ,,In september ben ik 90 geworden. Dat hebben we toen met z’n allen gevierd. Een prachtig tuinfeest. Eigenlijk geniet ik daar nog van na.” Er zijn nog geen concrete plannen om het briljanten huwelijk te vieren. ,,Als we een feestje organiseren, wordt het pas in januari”, legt Piet uit. ,,Dat is de maand waarin we voor de kerk getrouwd zijn. We overleggen dat nog met de kinderen.” Wel is zeker dat Piet en Mini dan met het gehele gezin - kinderen, kleinkinderen én achterkleinkinderen - stil willen staan bij dit bijzondere moment. Het echtpaar is ook al overgrootouders geworden: twee van hun vier kleinkinderen hebben pas een baby gekregen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie