Ton en Luky Lutterman ontvingen felicitaties van burgemeester Reinie Melissant
Ton en Luky Lutterman ontvingen felicitaties van burgemeester Reinie Melissant Gemeente Gorinchem

Diamanten huwelijk echtpaar Lutterman - Van der Hoek: “We kijken altijd wat nog wel kan”

30 november 2021 om 16:01 Mensen

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem bezocht het echtpaar Lutterman - Van der Hoek om hen te feliciteren. Ze waren 29 november 60 jaar getrouwd, een diamanten jubileum dus. 

door Esther de Swart-Peeters

,,Ton vroeg zich af wie dat grietje was met dat zwarte haar en die paardenstaart”, blikt Luky terug op hun eerste kennismaking. Met haar 1,62 meter droomt Luky van der Hoek van een lange, blonde man. Het wordt de lange Ton met rossig haar. Ze lacht: ,,Je kunt niet alles hebben, maar het klikte gewoon tussen ons.” 

Ton (84) en Luky (84) ontmoeten elkaar in Utrecht als ze beiden 18 jaar zijn. Het vriendinnetje van Luky woont naast het internaat waar Ton op zit. Luky: ,,Het ging niet zoals nu. Pas op mijn 19de verjaardag mocht Ton bij mij thuis komen eten en hadden we verkering.” In die tijd leert Luky voor apothekersassistente en Ton zit nog op de avondschool. Op 29 november 1961 beloven ze elkaar eeuwige trouw. 

MET EEN OMWEG NAAR GORINCHEM Omdat de woningen na de oorlog schaars zijn, gaan ze in op het aanbod van Tons werkgever. Hij heeft een bungalow voor ze in Zaltbommel. Luky en Ton verlaten daarom Utrecht en wonen vijf jaar in het Gelderse plaatsje. Luky is intussen gestopt met haar werk in een apotheek. Later verhuizen ze naar Oosterhout. Daar worden hun twee zoons geboren. ,,In Oosterhout woonden zoveel jonge gezinnen dat er geen plek was op de kleuterschool”, aldus Luky. Via Gorinchem en Dalem wonen ze nu alweer lange tijd in het oostelijk deel van de vestingstad. Inmiddels zijn Ton en Luky grootouders. ,,We zijn een beetje overgrootouders. Onze twee bonuskleindochters hebben allebei een baby. Dat is best bijzonder”, zegt Luky daarover. 

KLEINE HOND EN GELE SCHEPJE  Luky blijft als de jongens klein zijn thuis. Later gaat ze werken in de zaak van haar man. Ton heeft een handelskantoor voor keramische machines. Deze werktuigen fabriceren dakpannen en bakstenen. Ton is druk met zijn eigen toko en sport in zijn vrije tijd graag: tennis, volleybal en na zijn pensionering pakt hij golf op. Luky is ook al zo sportief: ze zit op turnvereniging OKK en wandelt veel met hun honden. ,,We hebben altijd honden gehad. Eerst boxers, die zijn zo leuk met kinderen. Nu hebben we een kleiner exemplaar; een dwergschnauzer Tosca.”  Luky staat in Oost-Gorinchem bekend om de kleine hond en het gele schepje. Als ze Tosca uitlaat, ruimt ze ook de hondenpoep van andere honden op. ,,Ik ben kennelijk zo fanatiek dat ik zelfs buiten de stad, aan het strand herkend wordt.” 

OPGEWEKT DOOR HET LEVEN Na hun pensioen trekken ze met de camper door Europa. ,,Staat de plek je niet aan, dan ben je weg. Ik raad iedereen aan om een camper te kopen als ze stoppen met werken. We waren graag nog een keer naar Noorwegen afgereisd, maar Tons gezondheid staat dat niet meer toe. Gelukkig hebben we de foto’s nog”, zegt Luky opgewekt.

CAMPER Ouder worden is ook accepteren dat sommige dingen niet meer altijd gaan zoals je wilt. Tons conditie is slechter geworden door de longziekte COPD. Actief met sport bezig zijn, gaat daarom niet meer. Maar Ton en Luky kijken juist naar wat er nog wel kan. De camper wordt verkocht. ,,Ik had wel een idee wat we met de opbrengst van de camper konden doen”, legt Luky uit. ,,Ik had mijn oog laten vallen op een piepklein vakantiehuis in Zeeland.” Op de vraag of ze er graag komen om uit te waaien, antwoordt ze lachend: ,,Een beetje hoor, want ook dat gaat niet meer zo goed, maar o wat genieten we ervan.” 

TROUWDAG Door corona geeft het echtpaar geen feest op 29 november. Luky: ,,We denken nu na over 18 januari. Dat is de datum dat we voor de kerk trouwden. We hopen het dan met familie en vrienden te kunnen vieren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie