Ismail Khaddar: ,,Als ik iemand blij kan maken, ben ik zelf ook gelukkig.
Ismail Khaddar: ,,Als ik iemand blij kan maken, ben ik zelf ook gelukkig." Bas 't Hoen

Khadar Ismail, vrijwilliger bij Centraal Punt van Stichting Boukie, wil ‘kinderen geven wat ik zelf heb gemist’

17 januari 2023 om 08:31 Mensen Tips van de redactie

GORINCHEM Khadar (spreek uit: ‘Gadder’) Ismail, van Somalische ouders, en 23 jaar geleden in Nederland geboren, hielp vorig jaar met een vriend mee bij de renovatie van het voormalige wijkcentrum De Haarhorst aan de Haarsekade 120, en is er niet meer weggegaan. Hij heeft nu zelfs een app op zijn telefoon zodat hij met een digitale sleutel toegang tot alle ruimtes heeft, en dat zijn er nogal wat. 

door Levien Vermeer

Toen PoGo (Podium Gorinchem) zich in 2020 terugtrok uit de exploitatie van De Haarhorst, diende Stichting Boukie van Mohamed Boukrouche, alias Boukie, een concreet plan in voor herbestemming van het leegstaande gebouw. Dat licht hij graag even toe: ,,Dit moet een multifunctionele ontmoetingsplek worden. De activiteiten zijn gericht op participatie en sociale samenhang, onder voorwaarde van acceptatie en respect.” Het pand werd daarom vorig jaar omgedoopt tot ‘Centraal Punt’. 

Khadar geeft me een rondleiding. Er is een Formule-1 kamer, een game-room, een chill-room met zitzakken, een sport- annex feestzaal voor zo’n 200 personen, er zijn talloze ruimtes die gehuurd kunnen worden voor het geven van cursussen, een kantoor en een mini-muziekstudio. ,,Elke vrijdag krijgen kinderen hier gratis muziekles” weet Khadar. 

VRIJWILLIGERSWERK IS MIJN HOBBY 

We nemen een kijkje in de kantine, waar grote trossen rode en groene ballonnen hangen. ,,Het is hier nog helemaal in de voetbalsfeer”, lacht hij. En Boukie vult aan: ,,Er kwamen 300 bezoekers naar het Marokkaanse team in de halve finale kijken. En in de weken daarna kregen we heel Hilversum over ons heen, van Hart voor Nederland tot de NOS. Dat is het resultaat van onze levenshouding: ‘zeg altijd ja’.” Khadar beaamt die instelling: ,,Er is hier maar één regel: ‘zeg nooit nee, want alles kan’.”

Ik ben liever hier, want thuis verveel ik me eerder

Het Centraal Punt heeft ook plaats voor stagiaires marketing, sociaal- en maatschappelijk werk. Boukie legt uit: ,,Voor hen gelden uiteraard afspraken, maar de vrijwilligers zijn letterlijk vrijwillig. Niemand heeft een vaste dag of een vaste taak. Juist omdat we de vrijwilligers niets opleggen, hebben we er altijd genoeg.” Dat is de formule van de toekomst volgens hem. ,,Iedereen gaat door verschillende fases in z’n leven, dus zonder jezelf vast te leggen kun je toch inspringen wanneer dat jou uitkomt.” 

Khadar komt bijna dagelijks, zodra hij klaar is op de Hogeschool. ,,Ik ben liever hier, want thuis verveel ik me eerder.” Hij komt uit een groot gezin en heeft goed contact met zijn ouders, maar is opgevoed door een Somalische oma in Gorinchem, bij wie hij nog altijd woont. Hij voetbalt, houdt van lekker eten en van steden bezoeken, maar zegt peinzend: ,,Nu ik er over nadenk is dít eigenlijk mijn hobby.” 

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING 

Als jochie kwam hij weleens in een jeugdhonk, maar hing toch vaak op straat. ,,Ik wil iets aan de kinderen in deze wijk geven wat ik zelf heb gemist. Ze weten steeds beter de weg naar het Centraal Punt te vinden. En omdat de ouders hun kinderen hiernaartoe brengen, is er ook contact met hen. Het geeft een goed gevoel dat wij als vrijwilligers bijdragen aan de groeiende belangstelling, door de activiteiten die wij organiseren en begeleiden. Bovendien is het vrijwilligerswerk goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling.” Hij krijgt bijvoorbeeld alle ruimte schoolprojecten uit te voeren. 

Ze zien aan mij dat het niet onmogelijk is om hogerop te komen

Begonnen op het speciaal basisonderwijs doorliep hij vier MBO-niveaus in de richting zorg en onderwijs, en volgt nu de HBO-docentenopleiding op Hogeschool Utrecht, waar hij, naast zijn studie, eerstejaars studenten coacht. ,,Ik heb een drive om verder te gaan met m’n educatie. Misschien ga ik uiteindelijk wel lesgeven op het MBO. En omdat ik zelf zo’n lang schooltraject heb gevolgd kan ik jongeren die ik hier ontmoet en die bijvoorbeeld een negatief schooladvies hebben gekregen, moed inspreken en perspectief geven. Ze zien aan mij dat het niet onmogelijk is om hogerop te komen.” Als hij iemand blij kan maken is hij zelf ook gelukkig namelijk, glimlacht hij. 

VEILIGE PLEK BIEDEN

Khadar heeft enige werkervaring in de zorg, was eetgenootje voor ouderen, en had een bijbaantje in een BSO (BuitenSchoolse Opvang). Het werken met ouderen vond hij vooral leuk vanwege hun levensverhalen en dankbaarheid. Maar de basisschool sprak hem ook aan. ,,Ik geniet van de oprechtheid van kleuters, en ik houd van hun speelsheid, want ik ben zelf beweeglijk en actief; dat is een mooie match.” 

Bij het Centraal Punt leert hij omgaan met allerlei karakters ,,De ene jongere is stil, een ander komt verdrietig binnen, de volgende is spontaan en druk. We bieden hen hier een warme, veilige plek, waar de oudere jeugd zich om de jongere kinderen bekommert. Ze krijgen hier bewegingsruimte en verantwoordelijkheid.” 

Het gaat in het Centraal Punt niet alleen om ontspanning, maar om zinvolle vrijetijdsbesteding en talentontwikkeling op het gebied van sport en cultuur. ,,Daar draag ik graag mijn steentje aan bij, want niemand mag buiten de boot vallen” besluit Khadar enthousiast. 

In contact komen met Centraal Punt? Mail naar stichtingboukie@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie