De populier is op schrikkeldag omgezaagd
De populier is op schrikkeldag omgezaagd Hannie Visser-Kieboom

Gorinchem kapt zieke populier aan de Gildenweg

29 februari 2024 om 16:30 Natuur en milieu

GORINCHEM In de maanden januari en februari rooide de gemeente Gorinchem zo’n dertig bomen. Kappen in de wintermaanden betekent dat in maart nieuwe bomen kunnen worden geplant. Op de laatste dag van februari ging zo een populier aan de Gildenweg tegen de vlakte. Daar wordt geen nieuwe boom aanplant aangeplant. 

Bomen in de stad zijn belangrijk voor een goede luchtkwaliteit, zorgen voor een koele stad en verminderen wateroverlast. Gorinchem heeft een eigen team met professionele boomverzorgers. Zij controleren regelmatig of de bomen nog veilig en gezond zijn. Soms is het nodig om een boom te kappen, bijvoorbeeld omdat de boom ziek is of om ruimte voor andere bomen te maken. De populier aan de Gildenweg was in slecht conditie en aan het einde van zijn levensduur van ruim vijftig jaar. Om te voorkomen dat takken afbreken of dat de boom geveld wordt door een storm is deze nu gekapt.

Alle bomen in Gorinchem zijn ingedeeld in monumentaal, beeldbepalend of van minder belang. Beeldbepalende en monumentale bomen staan op onze bomenlijst. Deze bomen zijn van groot belang voor de leefbaarheid, de cultuurhistorie en het aanzien van de stad. Ze zijn beschermd tegen kappen.

De populier aan de Gildenweg
advertentie
advertentie