Afbeelding
Louis van Oort

Sloop Van Zomerenlaan kan binnenkort beginnen

11 januari 2020 om 10:06 Nieuwbouw

GORINCHEM Voor de meeste omwonenden is het al enkele jaren een doorn in het oog: de met hekken omgeven slooppanden aan de Van Zomerenlaan en de Pauwstraat. Vooral de dichtgetimmerde ramen op de onderverdiepingen van de woningen zorgen voor een bijzonder troosteloze aanblik. Eigenlijk zouden er inmiddels al nieuwe woningen moeten staan, maar het project liep dubbele vertraging op.

Allereerst moest de sloop worden uitgesteld omdat de benodigde vergunningen zo lang op zich lieten wachten dat het broedseizoen van vogels als huismus en gierzwaluw inmiddels was aangebroken. Toen dat voorbij was, brak de PFAS-crisis uit en kwam Poort6  in de wachtrij bij de zwaar overvraagde Omgevingsdienst.

Maar inmiddels lijkt nu aan alle voorwaarden te zijn voldaan. Tot die voorwaarden behoorde het bieden van een alternatieve verblijfplaats aan de beschermde dieren die in de wijk leven: huismus, gierzwaluw en twee soorten vleermuis. Poort6-projectleider Ruben Duinker en stadsecoloog Johan Sterk vertellen hoe ze dat aangepakt hebben. Onder meer door in de directe omgeving volop vleermuiskasten en nestkasten voor de vogels op te hangen om deze dieren een uitwijkmogelijkheid te bieden.

Inmiddels zit er volgens Duinker dan ook eindelijk schot in de zaak: ,,Ik heb er goede hoop op dat de vergunning er binnen enkele weken door komt."

Lees het volledige interview met Ruben Duinker en Johan Sterk hier.

Johan Sterk (rechts) en Ruben Duinker voor de slooppanden aan de Van Zomerenlaan
Aan de 'goede' kant van de Van Zomerenlaan hangen volop kastjes voor vleermuizen
Afbeelding
Afbeelding
Naast vleermuiskastjes werden kastjes voor gierzwaluwen opgehangen (drie stuks, bij de schoorsteen)
Afbeelding
advertentie
advertentie