Andre Poot van CVO-AV krijgt door Evie-Janne van Noorel van Kennisnet de IBP-award  uitgereikt.
Andre Poot van CVO-AV krijgt door Evie-Janne van Noorel van Kennisnet de IBP-award uitgereikt. JAN NOORLANDT

Award voor digitale veiligheid

6 juni 2022 om 11:07 Onderwijs

GORINCHEM André Poot, beleidsadviseur ICT & Onderwijs bij Stichting CVO-AV én voorzitter van de regiegroep van het landelijk Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) in het onderwijs, heeft vorige week maandag de allereerste IBP-award ontvangen. Met zijn werk voor CVO-AV en het Netwerk IBP levert Poot een belangrijke bijdrage aan bewustwording op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.   

ICT en onderwijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Les op afstand, online lesmateriaal en digitaal toetsen; Het is niet meer weg te denken uit het onderwijs in Nederland. Digitale veiligheid (op scholen) is belangrijker dan ooit. Het is dan ook niet zo gek dat het onderwijs moet voldoen aan verschillende wetten rondom informatiebeveiliging en privacy.  Om schoolbesturen te ondersteunen bij deze belangrijke taak is een jaar geleden het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) opgericht. Door samen te werken en met elkaar in gesprek te gaan, is deze taak een stuk lichter geworden.  

André Poot legt uit: ,,Op een veilige manier omgaan met alle (digitale) informatie van onze medewerkers en leerlingen heeft niet alleen met allerlei ingewikkelde technische oplossingen te maken.” De belangrijkste stap die genomen moet worden is het creëren van bewustwording, vertelt Poot. Bij medewerkers, maar ook bij de leerlingen en hun ouders. ,,Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Zorg bijvoorbeeld dat je scherm vergrendeld is als je even niet bij je computer in de buurt bent, laat geen papieren slingeren en doe de dossierkast op slot. Zo eenvoudig kan het zijn.” 

Ook als beleidsadviseur ICT & Onderwijs bij Stichting CVO-AV maakt hij zich hard voor die bewustwording bij collega’s leerlingen en ouders. ,,We versturen bijvoorbeeld nep phishingmails naar onze medewerkers. Reageren ze niet op deze mail dan is het goed, maar doen ze dat wel dan gaan we met ze in gesprek en leggen we uit wat de gevaren zijn. Het is belangrijk om alert te zijn. Het aantal digitale aanvallen is de afgelopen jaren flink toegenomen.” 

,,Het is belangrijk dat we de gegevens van onze in totaal zo’n 4100 leerlingen goed beschermen. Deze mogen niet op straat komen te liggen. Door bewustwording te creëren en uit te leggen waarom dingen moeten gebeuren zoals ze gebeuren, verlaag je het risico op een datalek. Dat geldt voor onze medewerkers, maar ook voor onze leerlingen. Ook zij moeten inzien dat het belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met de digitale middelen die zij tot hun beschikking hebben.” 

André Poot maakt zich hard voor een schoolomgeving waar de informatiebeveiliging en de privacy gewaarborgd wordt. ,,Ik vind het belangrijk dat het goed gebeurt.” Hij is dan ook erg blij met de erkenning voor zijn werk, vertelt hij als hij de award door Evie-Janne van Noorel van Kennisnet krijgt overhandigd. Zij roemt hem op zijn beurt voor zijn inzet voor het Netwerk IBP. ,,André heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de oprichting van het netwerk, daarom verdient hij deze award.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie