Aanmelden en het bekijken van de informatieve flyer kan op cvo-av.nl/agora
Aanmelden en het bekijken van de informatieve flyer kan op cvo-av.nl/agora Suzanne Heikoop

Kansen Agora-onderwijs in Gorinchem en omstreken onderzocht

Onderwijs

GORINCHEM Op 15 juni vond de eerste open avond voor het Agora-onderwijs plaats in het Gorcums Museum. Wouter Spoor, Martine Kuijsten en Tjoerd Zweije, alledrie docent bij CVO-AV, onderzoeken de wens naar Agora-onderwijs in Gorinchem en omgeving. ,,Het was een avond waarop actief samen onderzocht werd wat deze vorm van onderwijs voor mogelijkheden geeft. We hopen op nog zo’n avond op woensdag 29 juni!”

Agora-onderwijs is een onderwijsvorm zonder hokjes en vakjes, waarin de leerling vanuit uitdaging en inspiratie en op eigen tempo leert. Docent Wouter Spoor vertelt: ,, We willen hiermee een aanvulling op het bestaande onderwijsaanbod bieden en breken met het traditioneel gekende aanbod voor voortgezet onderwijs. Leren gebeurt vooral vanuit intrinsieke motivatie en het klaslokaal is een hulpmiddel; er zal veel op locatie geleerd en ervaren worden.” Om deze vorm van onderwijs van de grond te krijgen, zoeken de drie docenten naar de wens en mogelijkheden binnen Gorinchem. Hiervoor zijn twee open avonden georganiseerd, waarvan er inmiddels één heeft plaatsgevonden. ,,We hebben een grote groep geïnteresseerden mogen informeren over deze mooie onderwijsvorm en de groep heeft ons stof tot nadenken gegeven. Er werden goede vragen gesteld, zoals: ‘Hoe wordt een kind gemotiveerd om buiten zijn/haar comfortzone te leren?’ en ‘Hoe kan men (als professional) bijdragen en (vrijwillig) participeren in dit prachtige project?’. Het gezamenlijk doel was heel duidelijk, we kijken allemaal uit naar een plek in Gorinchem waar de volledige ontwikkeling van onze jongeren centraal staat. Er werd echt samen actief onderzocht wat deze vorm van onderwijs voor mogelijkheden heeft. De eerste waardevolle en gedreven stappen zijn daarmee gezet.”

De tweede avond zal plaatsvinden op 29 juni om 19.30 uur in het Gorcums Museum. ,,Het zal geen herhaling van 15 juni zijn, dus iedereen is van harte welkom, ook degene die er de eerste avond bij waren. Tijdens deze sessie wordt verder geborduurd op de eerste avond en is de hoop dat velen met ons voor de eerste keer of voor de tweede keer van gedachten willen wisselen en ons willen aanscherpen. Het is voor ons belangrijk om te ontdekken of er voldoende draagkracht is voor het vormgeven van Agora-onderwijs in Gorinchem en omstreken. Daarom een oproep aan iedereen die op welke wijze dan ook met ons mee wil dromen: Kom langs! Van harte welkom!”

advertentie