De vijf filmmakers in gala in het Agora Theater in Lelystad
De vijf filmmakers in gala in het Agora Theater in Lelystad Aangeleverd

Fortes leerlingen winnen goud op Nederlands Filmfestival voor Scholieren

30 september 2022 om 13:15 Onderwijs

GORINCHEM De Fortes onderbouw leerlingen Ophira den Braber, Sharon Voorsluijs, Anna van Rijn, Faith Hameete en Fleur van der Vlies wonnen op het Nederlands Filmfestival voor Scholieren de eerste prijs met hun korte film ‘I dare you’. Twee van hen mogen nu naar het Olympia Jeugd filmfestival Camera Zizanio in het Griekse Pyrgos, waar ze week lang deelnemen aan diverse activiteiten.

Krijgt de nieuwe Steven Spielburg nu les op het Fortes in Gorinchem? Bij de lessen Art Factory leren de leerlingen film maken, maar worden ook onderwezen in theater en fotografie. De vijf leerlingen die maandag de eerste prijs in ontvangst mochten nemen op het Nederlands Filmfestival voor Scholieren zijn deze dag nog een beetje beduusd dat ze de in de prijzen vielen. Vanuit de school werden vijf filmpjes ingestuurd, zelf maakten ze een ‘one minute film’ en kozen voor de categorie thriller. Ze vielen in de prijzen omdat de karakters goed waren uitgewerkt, maar ook vanwege de goede belichting. Ook door het opbouwen van de spanning en aandacht voor het perspectief van de moordenaar viel hun filmpje op. 

DEUR OP SLOT ,,We hebben het script met zijn allen bedacht, eerst een basislijn die we vervolgens verder hebben uitgewerkt. De karakters zijn gebaseerd op onszelf, maar dan een beetje overdreven. We hadden zes uur de tijd voor het filmpje; drie uur om te filmen en drie uur om te editen; allemaal op één dag. We moesten ook echt de camera weer inleveren om kwart voor drie. Het editen hebben we in twee groepjes gedaan." De filmopnames zelf vonden plaats op de slaapkamer van Anna van Rijn. ,,Ik heb een twee persoonsbed en voor de close ups moesten we de lattenbodem eruit halen." In de film zijn de meiden samen ‘Truth or dare’ aan het spelen. Als een van de meiden even water wil gaan drinken, blijkt ineens de deur op slot. Tergend langzaam wordt vervolgens een brief onder de deur geschoven. Nog even later wordt iemand van achteren vastgepakt, het filmpje eindigt met een harde gil. ,,Dat in het donker filmen was nog best lastig voor de belichting", zo vertelt Ophira.


LOTEN ..Elke school mocht vijf filmpjes insturen, wij vonden zelf juist een ander filmpje heel goed. Bij de prijsuitreiking in het Agora theater bleek dat ons filmpje in de top drie was geëindigd en zo mochten we het podium op. Het was spannend omdat ze eerst de nummer drie en twee bekendmaakten. We zagen het echt niet aankomen, is er niet een fout gemaakt, zo hebben we zelfs nog gevraagd." Hoewel de prijs onverwacht was, waren de meiden in hun galajurken met hoge hakken wel goed gekleed. De meiden kozen voor het extra keuzevak Art Factory, ze krijgen tweemaal per week les en vinden het vak geweldig. Maar de ambitie om zelf een bekende filmmaker te worden hebben ze nog niet echt. Voor het filmfestival in Griekenland wordt het nog spannend. Van de vijf makers mogen er twee mee op reis, samen met hun docente Annemarie van Esch ,,We hebben allemaal evenveel gedaan, dus we gaan loten wie mee mag. Misschien kunnen we nog tickets bijkopen." 

V.l.n.r Sharon, Anna, Faith en Ophira, Fleur ontbreekt op de foto
De prijsuitreking in het Agora theater
Deel dit artikel via:
advertentie