Huub Roelvink
Huub Roelvink Huub Roelvink
op weg naar het IFFG

Huub Roelvink: ‘Geen medium heeft zoveel als film’

22 maart 2022 om 09:27 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 17 april. In aanloop naar het festival spreken we met betrokkenen en filmliefhebbers. Deze week: Huub Roelvink.

Huub is oprichter van Cherry Pickers Filmdistributie waarmee hij de pareltjes uit de internationale filmwereld aan het Nederlandse publiek wil laten zien. Eerder was hij onder andere directeur van Imagine Filmdistributie en Cinema Delicatessen. Een echte filmman dus? ,,Dat is al in mijn studententijd begonnen. Ik ben toen bij Kriterion, een filmtheater in Amsterdam, gaan werken: van kaartjes scheuren tot films draaien. Uiteindelijk ben ik in de programmering en distributie gerold.”

Deed u qua studie ook iets met film?

,,Ik deed culturele antropologie dus dat heeft formeel niets met film te maken, maar het heeft met elkaar gemeen dat ik interesse had in andere mensen en culturen. Film is daarvoor een fantastisch medium. Je duikt in een compleet andere wereld en er is geen ander medium dat zoveel heeft als film: muziek, ritme, acteren, reizen, verhalen vertellen. Het leuke aan filmdistributie is dat je uitkiest welke films er in het land komen. Je hoopt dat er mensen komen kijken, maar dat weet je nooit zeker.”

Waarop kiest u een film uit?

,,Je zoekt een combinatie van twee factoren: vinden we de film goed en verwachten we dat mensen geld uit willen geven voor deze film? Daarvoor moet je wel met iets goeds komen. Dat is heel lastig en vraagt veel vakkennis. Het is een kwestie van ervaring en erover praten. Wat is er al geweest? Wat werkt? Het liefst heeft de film prijzen gewonnen bij filmfestivals. Wat zal de pers erover schrijven? Moeilijk om dat te kwantificeren. Je kunt niet zeggen: dít zijn de criteria.”

Waar moet een film volgens u zelf aan voldoen?

,,Ik vind het fijn als een film goed geschreven is. Goede dialogen, goed geacteerd, mooi geregisseerd. Maar ook: goede muziek, een mooi ritme en mooie montage. Dat is toch een beetje beroepsdeformatie. Wij analyseren een film anders dan de kijkers.”

Ali & Ava, een van jullie films, is de openingsfilm van het IFFG

,,Heel eervol dat Ali & Ava, een film met verschillende kanten, de openingsfilm mag zijn. We hebben er alle vertrouwen in dat Gorcumers het een goede film vinden. Het is sowieso heel nuttig om reacties op de film te horen op een filmfestival dat goed georganiseerd is.”

advertentie
advertentie