,Het examen geeft spanning bij de leerlingen. Maar dat hoort er ook bij. Ze moeten echt laten zien dat ze het kunnen.”
,Het examen geeft spanning bij de leerlingen. Maar dat hoort er ook bij. Ze moeten echt laten zien dat ze het kunnen.” De Noordhoek

Leerlingen praktijkschool De Noordhoek Gorinchem behalen branchegerichte SVA-certificaten

2 juni 2023 om 08:42 Onderwijs

GORINCHEM Hij kan het wel van de daken schreeuwen: de jongeren in het praktijkonderwijs hebben zo veel meer in hun mars dan de buitenwereld soms nog denkt. Dinsdag 23 mei zag Carolus de Jong, vakdocent techniek op praktijkschool De Noordhoek in Gorinchem, daarvan opnieuw het bewijs. Vier van ‘zijn’ leerlingen slaagden voor het SVA1-examen. 

De Noordhoek telt ongeveer 200 leerlingen en heeft een sterke regiofunctie. De leerlingen komen behalve uit Gorinchem uit de Drechtsteden, het Land van Heusden en Altena, de Betuwe en de gemeente Molenlanden. Kenmerkend voor leerlingen in het praktijkonderwijs is dat ze vooral leren door doen en leren doen. De Noordhoek biedt haar leerlingen tal van mogelijkheden om praktische basisvaardigheden te ontwikkelen.

KANSEN OP ARBEIDSMARKT

Dit in een breed spectrum aan branches: techniek, zorg, bouw, dienstverlening, groen en horeca. In de praktijklessen wordt gebruik gemaakt van de methode van SVA (Scholing Voor Arbeid). Stapsgewijs worden de leerlingen vertrouwd gemaakt met de werkprocessen en ontwikkelen ze aan de hand van opdrachten vaardigheden. In de moderne praktijklokalen op De Noordhoek, voorzien van alle materialen en gereedschappen, en daarna bij tal van stagebedrijven zetten de leerlingen stappen in de beroepspraktijk. 

Met trots vertelt Carolus dat de beroepsrichting techniek op De Noordhoek erg populair is. ,,Techniek is booming business. En de kansen op de arbeidsmarkt zijn erg goed hoor. Niet alleen in de techniek overigens. Veel leerlingen wordt na hun stage een baan aangeboden. Ook zien we dat bedrijven ons bellen omdat ze op zoek zijn naar nieuwe mensen.”

BRANCHEGERICHTE OPLEIDINGEN

Deze ochtend examineert Maarten van Rijswijk als onafhankelijke externe namens SVA vier leerlingen. Ze moeten in anderhalf uur aantonen wat ze qua theorie en praktijkvaardigheden in huis hebben. Een jaar lang zijn ze in de praktijklokalen door Carolus de Jong opgeleid. Twee leerlingen leggen het SVA1-examen autoschoonmaken af, een leerling doet het examen autotechniek en de andere leerling moet aantonen dat hij de basisvaardigheden fietstechniek beheerst. Het resultaat mag er zijn. Alle vier de leerlingen slagen en behalen het branchegerichte certificaat SVA1. Carolus: ,,Het examen geeft spanning bij de leerlingen. Maar dat hoort er ook bij. Ze moeten echt laten zien dat ze het kunnen.”

‘KERS OP DE TAART’ 

Terug naar de leerlingen die geslaagd zijn. Ook voor hen kan de vlag uit. Binnenkort wordt in een van de schoolpauzes stilgestaan bij hun succes en zal in de kantine in aanwezigheid van alle leerlingen en docenten het SVA-certificaat officieel worden uitgereikt. Dit certificaat krijgt een plek in het digitale portfolio dat iedere leerling opbouwt op De Noordhoek en dat gevuld wordt met allerlei certificaten. 

Carolus: ,,Hier op De Noordhoek bieden we voor alle beroepssectoren gecertificeerde trajecten. We werken schoolbreed met SVA. Zo’n examen als vandaag, dat is de kers op de taart na een periode van intensief voorbereiden en met proefexamens. Ook voor mij is een examendag een speciaal moment. Het is en blijft voor mij heel bijzonder om in het praktijkonderwijs les te mogen geven. Het team van De Noordhoek heeft een warm hart voor deze jongeren. Het is prachtig om hen te begeleiden naar een baan bij een bedrijf, naar een beschutte werkplek of naar een vervolgopleiding in het mbo. We werken hier heel fijn samen met het Da Vinci College bij de entree-opleiding en zien dat sommige leerlingen ook daarna doorstromen naar MBO-niveau 2. Voor ik hier startte, werkte ik jarenlang in de automotive. Onze leerlingen hebben zoveel in huis en verdienen een kans. De minister van onderwijs, die zou ik graag hier eens willen ontvangen en hem laten zien wat voor talenten hier rondlopen. Hij mag bellen, de overall hangt klaar!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie