Ingezonden: HBO in Gorinchem

11 oktober 2021 om 11:43 Opinie

Op 5 oktober verscheen er een column van Mirjam de Swart in deze krant. Hierin schrijft ze nooit overtuigd te zijn geweest van onze plannen voor een hbo in Gorinchem. Dat kan natuurlijk, ieder mag zijn mening hebben. Maar om vervolgens te shoppen in de ideeën die de afgelopen vier jaar zijn gepresenteerd en zo een verkeerde voorstelling van zaken te geven, terwijl ze beter kon weten, vraagt om een reactie.

Zeker, de plannen hebben een grondige bijstelling gekregen in de loop der jaren. Aanvankelijk ging het om een publieke bachelor voor 600 studenten. Het was nodig om dat te aan te passen naar een private bachelor voor 100 studenten. Om dan te spreken zoals de columniste doet, van “hordes studenten” die naar de Gorcumse binnenstad komen en daar ook na hun studie blijven omdat ze “nooit meer weg willen”, is tendentieus.

We hebben een concept bedacht waarbij onze hbo-opleiding nauw zou samenwerken met bedrijven en instellingen uit de regio. Voor HBO Drechtsteden was dit kennelijk zo’n interessant concept dat ze een intentieovereenkomst met ons hebben gesloten met als doel samen te gaan werken aan het realiseren van een bachelor-opleiding in onze stad. Dat het toch niet gaat lukken ligt aan andere factoren. 

We moeten onze activiteiten in Gorinchem staken. Dat is vooral jammer voor de stad/regio. Een bachelor in onze stad had de stad dynamischer, veelzijdiger en mooier gemaakt. Helaas: het mag niet zo zijn.

We gaan zien of er ooit een hbo-bachelor in Gorinchem zal komen. Zo lang overheid (bestuurders), onderwijs en ondernemingen de handen niet echt ineenslaan, zal het sowieso niet gebeuren. Voor ons is de conclusie vooralsnog dat het starten van een bachelor in Gorinchem wel degelijk “rocket science” is.

Rik Zweistra

(namens Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem)

advertentie
advertentie