In het nieuwe jaar mogen in Gorinchem geen ballonnen meer worden opgelaten.
In het nieuwe jaar mogen in Gorinchem geen ballonnen meer worden opgelaten. gp-foto

Gorinchem verbiedt het oplaten van ballonnen

31 oktober 2019 om 23:49 Overig

GORINCHEM – De gemeente Gorinchem gaat het oplaten van ballonnen per 1 januari 2020 verbieden. Met uitzondering van D66 stemde de gehele gemeenteraad in met het initiatiefvoorstel van Groen Links raadslid Rutger van Breemen.

Het verbod op het oplaten van ballonnen wordt opgenomen in de nieuwe APV die de gemeenteraad eind dit jaar wil vaststellen. Ook wordt het verbod opgenomen in evenementenvergunningen die door de gemeente worden verleend. Verder kiest de gemeente voor ontmoedigingsbeleid door ook op eigen evenementen van de gemeente geen ballonnen meer op te laten. Het initiatiefvoorstel van Rutger van Breemen stond al op de agenda in de raadsvergadering van september, maar werd nu pas behandeld.

"Ballonnen komen terecht in het water, in de zee, in de natuur en vormen zo een belasting voor het milieu", zo stelde Van Breemen in de raadsvergadering. Dat bewoners zich beperkt zouden voelen door het verbod op ballonnen weerlegt hij in zijn voorstel door te stellen dat ballonnen op een feest ook kunnen worden opgehangen, iedereen kan dan van de ballonnen genieten en na afloop van het feest kunnen ze weer worden opgeruimd. Zo wordt voorkomen dat ballonnen in het milieu terechtkomen en dat dieren er in verstrikt raken. In de raad ontstond nog wel discussie omdat het handhaven van het verbod moeilijk zal worden.

D66 stemde als enige partij tegen het ballonnenverbod omdat ze het verbod te specifiek vindt. Ze kiest liever voor actief ontmoedigingsbeleid.   

advertentie
advertentie