Op het Timmerddorp werd ieder jaar een kinderburgemeester geinstalleerd, op de foto burgemeester Piet IJssels die in 1993 de elfjarige Remon de Wijngaert van de Nieuwe Schutter installeert
Op het Timmerddorp werd ieder jaar een kinderburgemeester geinstalleerd, op de foto burgemeester Piet IJssels die in 1993 de elfjarige Remon de Wijngaert van de Nieuwe Schutter installeert Regionaal Archief Gorinchem

Burgemeester krijgt assistentie van kinderburgemeester

15 september 2020 om 20:10 Overig

GORINCHEM – Burgemeester Reinie Melissant-Brienen krijgt vanaf begin 2021 assistentie van een kinderburgemeester. De werving voor de burgemeester start eind deze maand en kinderen uit groep 7 mogen tot en met 6 november solliciteren. 

Alle scholen krijgen een lesbrief met informatie over het openbaar bestuur en de rol van de kinderburgemeester. Het is de bedoeling dat de eerste kinderburgemeester van Gorinchem tijdens de nieuwjaarsreceptie op het stadhuis wordt benoemd. Dat is wel afhankelijk van de coronacrisis op dat moment. Tijdens de benoeming krijgt de kinderburgemeester een ambtsketen. De functie is voor een jaar. Gedurende dat jaar wordt de kinderburgemeester ondersteund en voorbereid op optredens tijdens bijvoorbeeld Koningsdag, jubilea en herdenkingen.

Het initiatief om een kinderburgemeester te benoemen komt van de raad en dateert van juli 2019. Met de aanstelling van een kinderburgemeester wil de raad jongeren op informele wijze betrekken bij het openbaar bestuur. De raad ziet daarin voordelen voor beiden. Zo krijgt de gemeente een beter beeld van de wensen van kinderen en biedt het kinderen de kans kennis maken met het reilen en zeilen van een gemeente en het democratisch stelsel. 

advertentie
advertentie