Afbeelding
Gorcums Museum

Gorcums Museum laat de geschiedenis schitteren

Overig

[GORINCHEM] Het Gorcums Museum roept kunstenaars en sieradenmakers op om een sieraad te maken met historische glasscherven. De aanleiding voor dit project is de aandacht die momenteel uitgaat naar de herdenking van het jaar 1572, het jaar waarin zich het verhaal van de Martelaren van Gorcum afspeelde.

Het is 450 jaar geleden dat negentien geestelijken in Gorinchem werden opgepakt en naar Den Briel werden gebracht, waar zij omwille van hun geloof werden gemarteld en vermoord. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis mag dit jaar op extra aandacht rekenen. In de tentoonstelling ‘Boeiend?! 1572’ gebruikt het Gorcums Museum het verhaal van de Martelaren van Gorcum om het verleden én het heden te belichten. 

Onderdeel van de tentoonstelling is een samenwerking met de Stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572. Deze stichting zet zich in om enkele gebrandschilderde ramen die in de 20e eeuw naar aanleiding van het verhaal van de Martelaren van Gorcum zijn gemaakt, nieuw leven in te blazen. De ramen worden gerestaureerd, waarna zij in de openbare ruimte zullen worden opgenomen in een plek voor bezinning. 

Naast de eerste gerestaureerde raamdelen, presenteert het Gorcums Museum momenteel ook enkele scherven uit het restauratieproces. In plaats van een afvalproduct, ziet het museum in de scherven materiaal met een bijzondere historische waarde. En daarom worden kunstenaars en sieradenmakers opgeroepen om de sieraden nieuw leven in te blazen in de vorm van een sieraad. Belangstellenden kunnen zich tot 1 augustus 2022 melden bij het Gorcums Museum. Tot 23 augustus krijgen zij de tijd om enkele van de glasscherven te verwerken in een hedendaags sieraad. 

De sieraden worden vervolgens dit najaar tentoongesteld in het Gorcums Museum en op 9 december geveild. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het restauratieproces. Meer informatie is te vinden op www.gorcumsmuseum.nl/call-for-art-2/

advertentie
advertentie