Afbeelding
Foto Dreamstime

Nederlanders boeken massaal zonvakanties voor 2022

Partnercontent

Waar Nederlandse huishoudens de afgelopen twee zomers voornamelijk in eigen land bleven, lijkt daar in 2022 verandering in te komen. Het aantal boekingen voor kampeerplekken op campings in Istrië, Spanje en bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk is de afgelopen maanden fors toegenomen. Het hangt samen met het slechte weer afgelopen zomer in Nederland. Het aantal dagen met een temperatuur boven de 25 graden Celsius lag dit jaar veel lager dan het gemiddelde over de laatste decennia. Daar komt bij dat veel mensen toe zijn aan een bezoek aan een ander land. Overigens hebben niet alle gezinnen gewacht tot het nieuwe jaar. Afgelopen herfstvakantie besloten veel Nederlanders al naar Zuid-Europa af te reizen voor een korte vakantie.

Niet iedereen blijft binnen Europa komende vakanties 

Opvallend is dat het aantal huishoudens wat voor een verre reis kiest in 2022 fors gestegen is ten opzichte van eerdere jaren. Veel mensen hebben hun vakantiegeld op de rekening laten staan, waardoor er nu meer budget is voor een vakantie naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Het land opende haar grenzen eerder dit najaar. Australië is eveneens in trek als bestemming voor een verre reis. Dat land houdt haar grenzen voorlopig echter gesloten voor de Europese toerist. Mede door de uitbraak van een nieuwe mutatie van het coronavirus lijkt de kans klein te zijn, dat daar al op korte termijn verandering in komt.

Wintersportvakantie door veel mensen uitgesteld 

Het ene gezin besloot in de dagen voor de kerstvakantie halsoverkop naar Oostenrijk of Zwitserland af te reizen, om de invoering van de nieuwe maatregelen in deze landen te ontlopen. Althans, om op dat moment in het land zelf te zijn. Anderen besloten de wintersportvakantie voorlopig uit te stellen. Met name Oostenrijk scherpte de regels flink aan. Je komt het land alleen nog in, wanneer je een boosterprik hebt laten zetten. De verwachting is dat Nederlanders boven de 18 jaar pas eind januari allemaal gevaccineerd zijn met deze boosterprik, als zij dat willen. Het is de reden dat Nederland voor de tweede keer in een harde lockdown terecht is gekomen. Deze tijd is nodig om de boosterprikken te kunnen zetten.

Onzekerheid rond omikron variant in Nederland

De boosterprik is noodzakelijk om te voorkomen dat de nieuwe mutatie, de omikron variant, de druk op de Nederlandse ziekenhuizen snel doet laten oplopen. Virologen verwachten dat deze nieuwe mutatie veel besmettelijker is dan de reeds aanwezige varianten van het coronavirus. Onlangs werd bekend dat de omikron variant de tot voor kort dominante delta variant lijkt te doen laten verdwijnen in ons land. Klein voordeel van de omikron variant lijkt te zijn dat de klachten die het met zich meebrengt minder heftig zijn dan bij de delta variant. Daarnaast is de incubatietijd korter. 

advertentie