Afbeelding
Foto: Shutterstock

Duurzaamheid steeds belangrijker bij een woningontruiming

17 februari 2022 om 12:38 Partnercontent

In de praktijk blijkt dat niet altijd ontkomen kan worden aan een woning ontruimen. Vaak gaat een woningontruiming gepaard met een trieste gebeurtenis. Denk aan iemand die recent overleden is, waarvan de woning moet worden leeggehaald. Ook een uithuiszetting kan de reden zijn voor het laten ontruimen van een pand. In beide gevallen wordt hier regelmatig een extern bedrijf voor ingeschakeld. Deze partijen weten welke klussen er tijdens het ontruimen van de woning moeten worden uitgevoerd en welke hulpmiddelen ze hierbij nodig hebben. Het laat het proces op zeer efficiënte wijze verlopen. Bij zo’n woningontruiming speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. In dit artikel lees je er meer over.

Goede doelen profiteren van overgebleven spullen 

Bij een huis ontruimen komen er vaak veel spullen vrij. In het geval van een overlijden kiezen nabestaanden er over het algemeen voor, om voor de ontruiming de meest waardevolle en dierbare spullen weg te halen. Ook bij een gedwongen woningontruiming door huurachterstanden, proberen bewoners vaak zoveel mogelijk van de spullen zelf mee te nemen. Spullen die achterblijven worden door partijen, gespecialiseerd in ontruimingen, aan goede doelen geschonken. Ook de kringloopwinkel is een geliefd afnemer van deze spullen. Het is zonde om spullen die nog door anderen te gebruiken zijn weg te gooien. Daarbij past het niet bij de duurzaamheid die deze partijen vaak nastreven.

Spullen elders opslaan en daarna verkopen

In plaats van spullen door een externe partij te laten schenken aan een goed doel of een kringloopwinkel, kiezen mensen er regelmatig voor de spullen in een externe loods op te laten slaan. Het huren van opslagruimte is over het algemeen veel goedkoper dan de huur van een woning. Door de spullen elders te bewaren, kan een nabestaande deze in alle rust uitzoeken. Vervolgens wordt een deel vaak verkocht, een deel gehouden en de rest van de hand gedaan bij de kringloopwinkel of kledingcontainer. Kort na het overlijden van een dierbare hebben nabestaanden de energie vaak niet om zich bezig te houden met de ontruiming van een woning. Daar waar men zeker in zorgcentra wil dat de kamers en appartementen zo snel mogelijk leeg worden gehaald.

Online groepen waar men zoekt naar gratis spullen

Voor mensen die aan de slag gaan met het uitzoeken van spullen van een overledene, loont het om te kijken naar groepen op sociale media. Onder meer op Facebook bestaan diverse groepen, waarin leden op zoek zijn naar gratis kasten, accessoires en bijvoorbeeld kleding. Zeker spullen die nog goed zijn en gebruikt kunnen worden, kan men hier weggeven om er anderen blij mee te maken. Een partij die de woningontruiming uitvoert heeft de tijd doorgaans niet om spullen te verdelen over dergelijke groepen. Voor hen is het qua tijdsinvestering interessanter om de spullen in een keer te doneren aan een goed doel. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie