Afbeelding
Foto via Unsplash

Kies jij voor een Japanse hulst of een buxus?

14 november 2022 om 12:13 Partnercontent

Vind jij dat het tijd wordt voor wat nieuws in de tuin? Zou je het leuk vinden om hier bijvoorbeeld een mooie haag neer te zetten? Je hebt hier dan een groot aantal verschillende opties voor. De Japanse hulst en de buxus behoren tot de meest populaire soorten haag. Maar welke van deze twee soorten is uiteindelijk de beste keuze voor jouw tuin? We zetten voor en nadelen van deze twee varianten even voor je op een rijtje.

Om te beginnen: waarom zou je een haag in je tuin zetten?

Heb jij een behoorlijke tuin, waar je graag wat variatie in aan wil brengen? Een haag is daar dan een goede keuze voor. Dit is namelijk een hogere plant die, als je meerdere planten bij elkaar zet, voor een mooie afscheiding zorgt. Zo kun je verschillende delen van je tuin van elkaar afscheiden en hier heel wat variatie in aanbrengen. Bij een kleinere tuin is een haag dan weer bij uitstek geschikt om bijvoorbeeld om je tuin heen te zetten. Zo heb je niet alleen een mooie bescherming om je tuin heen staan, maar doe je ook nog eens op een mooie, groene manier aan privacy. De haag is dan ook een echte aanwinst voor je tuin, die je door heel Nederland in een groot aantal tuinen terugvindt.

Wat is een Japanse hulst precies?

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte plant om als haagplant te gebruiken, dan is de Japanse hulst een van de beste opties. Dit is een frisgroene plant, die voorzien is van kleine blaadjes. Er zijn meerdere soorten van deze hulst terug te vinden. Je kunt kiezen voor zowel een hoge als een lage variatie. Er zijn varianten waarbij er wat meer ruimte tussen de blaadjes zit, maar ook soorten die dichtbegroeid zijn en waar niemand doorheen kan kijken.

En wat is een buxus dan?

De buxus is een haag die traditioneel heel populair is. Ook deze haag kun je zowel laag als hoog laten groeien. De buxus is in een groot aantal tuinen in Nederland terug te vinden. Het is een haag die het prima vindt om in bepaalde vormen te worden gesnoeid, iets wat dan ook volop gedaan wordt! Het probleem met deze haagsoort is echter het feit dat er nog wel wat ziekten zijn die het leven zuur maken.

Kiezen voor een Japanse hulst of een buxus?

Qua uiterlijk zijn deze twee soorten haag bijna niet van elkaar te onderscheiden. Sterker nog, je moet een getraind oog hebben om te kunnen zeggen met welke van de twee soorten je te maken hebt. Er zijn wel wat verschillen op te noemen. Zo groeit een Japanse hulst, die flink korter in ons land te krijgen is dan de meer traditionele buxus, sneller dan een buxus en moet je deze zodoende vaker snoeien. Zeker als jij je haag in een bepaalde vorm wil hebben moet de heggenschaar er regelmatig aan te pas komen. Dat maakt laatstgenoemde wat dat betreft dan ook de beste keuze. Echter is er een flink probleem met de buxus, en dat is het hiervoor genoemde feit dat deze flink bevattelijk is voor allerhande ziektes. De Japanse hulst wordt hier niet door getroffen. Ongedierte als de buxusmot laat de hulst links liggen. Zodoende hoef je er minder bang voor te zijn dat je problemen hebt als je voor deze haagsoort kiest. Het is er ook de belangrijkste reden voor dat de Japanse hulst de buxus eigenlijk steeds meer begint te verdringen.

Maak een weloverwogen keuze

Als jij op het punt staat je tuin opnieuw in te richten en hier een haag bij te gebruiken, dan is het belangrijk om goed na te denken voor welke haagsoort je gaat. Kies je voor de buxus, dan haal je een haag in huis die eenvoudiger is in het onderhoud. Maar met een Japanse haag kies je dan juist weer voor een haag die langer gezond zal blijven. Qua uiterlijke kenmerken is er bijna geen onderscheid te maken tussen de twee soorten hagen. Neem in ieder geval bij een specialist op het gebied van haagplanten eens een kijkje om te zien welke soorten van beide haagplanten er allemaal te krijgen zijn. Je kunt je hierbij natuurlijk ook altijd laten adviseren over de beste keuze.

Deel dit artikel via:
advertentie