Afbeelding
Foto: takwa abdo via Unsplash

Last van astigmatisme? Dit is de reden dat reguliere lenzen niet prettig zitten

19 mei 2023 om 07:37 Partnercontent

Heb jij het idee dat je allemaal maar wazig ziet als je aan het lezen bent? Kun je details niet goed zien van veraf en van dichtbij? Hoewel het natuurlijk kan zijn dat je multifocale lenzen nodig hebt, bestaat de kans dat je last hebt van astigmatisme.

Astigma-wat? Opticiens weten niet precies waardoor astigmatisme komt, maar het houdt in dat jouw ogen niet rond zijn maar eerder ovaalvormig. Benieuwd wat het is en welke lenzen je nodig hebt? Lees dan snel verder.

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een veelvoorkomende oogaandoening, waarbij het oog niet een ronde vorm heeft, maar eerder ovaalvormig is. Het oppervlak van het oog heeft een kromming, die ervoor zorgt dat beelden niet goed op het netvlies worden geprojecteerd. Het oog heeft daardoor meerdere ‘brandpunten’, waardoor je voorwerpen zowel van dichtbij als van veraf niet goed kunt zien. Naast wazig zicht kun je ook hoofdpijn krijgen en vermoeide, prikkende ogen. Je brein moet immers hard werken om alsnog scherp te kunnen zien, terwijl dit niet gaat lukken door de bolling van je oog. Gelukkig kunnen opticiens je makkelijk helpen door de juiste lenzen voor te schrijven!

Lenzen met een cilinder

Omdat de bolling van je oog bij astigmatisme anders is dan bij ronde ogen, heb je dus ook andere lenzen nodig. Draag je reguliere lenzen, dan zul je snel merken dat deze niet prettig zitten en ook hun werk niet doen zoals ze zouden moeten doen. Lenzen met cilinder zorgen er daarentegen voor dat er op de juiste manier gecorrigeerd wordt voor bijziendheid en/of verziendheid. Als je bijziend bent en astigmatisme hebt, heb je last van myoop astigmatisme. Ben je verziend en heb je astigmatisme, dan wordt dat hypermetroop genoemd. De opticien kan eenvoudig meten of je astigmatisme hebt en weet ook welke contactlenzen online besteld moeten worden.

Hoe weet ik of ik astigmatisme heb?

Met het blote oog is niet te zien of je astigmatisme hebt. Een opticien beschikt daarom over specialistische meetapparatuur, waarmee zij of hij kan zien of je astigmatisme hebt en welke lenzen je in dat geval nodig hebt. Als je last hebt van de eerder genoemde symptomen, kan de kans zeker bestaan dat je astigmatisme hebt. Heb je dus een vermoeden, dan raden we je sterk aan om een bezoekje aan de opticien te brengen. Hoe fijn is het immers als jij goed kunt zien zonder last te hebben van je ogen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie