Nadara
Nadara Sander Eggen

Traditionele muziek en een swingende politieke komedie in theater Peeriscoop Gorinchem

9 november 2021 om 19:44 Podiumkunsten

GORINCHEM Het Gorinchemse theater Peeriscoop biedt zondagmiddag 14 november weer een middag vol cultuur en muziek bij de voorstelling Nadara, Gypsy Wedding Band - Roma Roots. Traditionele zigeunermuziek gemixt met eigen arrangementen. Aanvang 16.00 uur, foyer is een uur voor aanvang geopend. Op dinsdagavond 16 november is toneelgroep De Gemeenschap weer te gast.

Alexandra die vanaf haar 18e jaar zong en accordeon speelde, besloot rond haar twintigste haar Roma-roots achterna te reizen. Per huifkar! Met haar broer, haar moeder en haar voormalige echtgenoot plus 5 muilezels trok zij vanuit Frankrijk naar Italië om uiteindelijk terecht te komen in Theater Peeriscoop.

Zangeres en bandleidster Alexandra Beaujard zingt de sterren van de hemel in het Romanes, het Hongaars, Roemeens of Russisch. Zij mixt traditionele zigeunermuziek met eigen arrangementen en zoekt voortdurend de samenwerking met lokale zigeuner-muzikanten. In centraal Roemenië, het Hongaars sprekende deel: Transsylvanië, stuitte haar huifkar op het plaatselijke bruiloft-orkest. Dit authentieke Roma orkest was juist onderweg naar een groot feest. Als een waargebeurd zwaan-kleef-aan sprookje arriveerde de stoet met zo’n 50 mensen en 19 paarden en muilezels in het dorp Szászcsávás. Alexandra raakte verliefd op de muziek en de muzikanten. In 2001 richtten zij samen het orkest op met de naam Nadara.

Een unieke kans om deze belangrijkste vertegenwoordiger van de Roma-muziek live te zien! De opbrengsten uit de verkoop van de cd’s worden afgestaan aan het schoolproject Roma voor Roma in Szászcsávás. 

Tickets € 12,50 incl. 1 consumptie & hapjestafel na afloop.

DE GEMEENSCHAP Verder in het theater: een swingende politieke komedie over vrijheid. Op dinsdagavond 16 november is toneelgroep De Gemeenschap namelijk weer te gast in Peeriscoop.

Vanuit een met tropische zwier ingerichte flat in het kille Nederland dromen drie jonge mannen over een land waar alles anders is dan hier: warmer, ontspannener, muzikaler. Suriname, daar willen ze heen. Voor twee van de drie vrienden is Suriname het moederland dat ze voornamelijk kennen uit de verhalen van hun familie; voor de derde is het een exotisch, trans-Atlantisch fantasieland. Maar hoe mooi is het leven daar eigenlijk? Hoe zichtbaar zijn de sporen er nog van kolonialisme en slavernij? En hoe vrij zouden deze jongens met hun queer levensstijl zich er voelen? In kleuren die nu eens zoet en dan weer fel en hard zijn schilderen de drie vrienden hun land van verlangen.

Naar Paramaribo is een swingende politieke komedie, waarin tussen alle roze praatjes en gezelligheid door, harde noten worden gekraakt over vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid.

De Gemeenschap maakt eigenzinnig, actueel theater dat onze cultuur een (lach)spiegel voorhoudt. Verbaal en fysiek, poëtisch en banaal, toegankelijk en ‘queer’. Aanvang 20.30 uur, kassa en foyer zijn een uur voor aanvang geopend. Tickets € 19,50 incl. 2 consumpties.

Bestellen voor de voorstellingen via www.peeriscoop.nl of telefonisch 0183-690022.

De Gemeenschap
advertentie
advertentie