Afbeelding
Skip Bronkhorst

Gorinchemse kunstenaars Ariena en Inge inspireren elkaar tijdens wekelijkse wandelingen

6 november 2021 om 10:45 Kunst

GORINCHEM De Gorinchemse kunstenaars Ariena Ruwaard en Inge Cremer hebben medio november een expositie in ‘t Ware Pakhuis’ op de Havendijk 22 in Gorinchem. Al enkele jaren inspireren zij elkaar tijdens hun wekelijkse wandeltochten door Gorinchem. ,,Als je zelf dingen gaat maken, kijk je sowieso anders en zie je meer.”

door Louis van Oort

Inge maakt haar viltwerken op een ambachtelijke manier en gaat in 2022 weer met workshops beginnen, waarbij vooral plezier en delen met elkaar voorop staat. Ariena houdt van struinen langs kusten en schuren. Drijfhout en uiteenlopende voorwerpen en materialen combineert ze tot unieke kunstwerken.

KIJKEN, VOELEN, LUISTEREN Gezamenlijk exposeren ze hun kunstwerken van drijfhout en vilt. Maar er is meer. Ariena brengt haar nieuwe bundel ‘Hout woord’ uit. Inge illustreert en geeft een inkijk in haar eerste boek ‘Hoe voel jij je vandaag?’ vol met unieke illustraties met (eigen)wijze teksten. Er zijn ansichtkaarten te koop en er is live-muziek op zondag 14 november van 11.00 tot 14.00 uur tijdens de culturele route. Er is dan ook een barista aanwezig. 

Kortom: ,,We maken er een gezellig feestje van!”  Bezoekers kunnen op 12, 13, 14 - 19, 20 en 21 november van 11.00 tot 17.00 uur komen kijken, voelen, luisteren, lezen, ervaren.

INSPIREREN Ariena: ,,Wat we maken, is leuk om te laten zien, maar ook om te inspireren. We geloven erg in creativiteit en als je dat deelt dat dat bijdraagt aan een leukere wereld. Eigenlijk is het ook niet zo heel ingewikkeld. Als je ergens mee begint, komt het altijd goed; er komt altijd wel iets leuks. Ik werk voornamelijk met rommel, drijfhout, afval en als je daar iets mee kunt maken, is dat heel boeiend. Dan kijk je toch anders om je heen. Als je zelf dingen gaat maken, kijk je sowieso anders en zie je meer.” 

Inge, die geboren en getogen is in Gorinchem, vertelt dat zij en Ariena iedere woensdagochtend door Gorinchem wandelen. ,,En dan zie je toch iedere keer weer andere dingen.” 

‘WE BABBELEN WAT AF’ Ze leerden elkaar kennen tijdens de boekpresentatie in de bieb van Ariena’s eerste bundel nadat Inge een van de gedichten had gezien op een rouwkaart. Daarna zijn ze elkaar gaan volgen op Instagram, toen Ariena Inges viltwerk bleek te kennen. Vervolgens gingen ze met elkaar afspreken en in de coronaperiode werden die afspraken wekelijkse wandelingen op woensdagochtend.

Inge: ,,We inspireren elkaar tijdens dat wandelen. We babbelen wat af. Zo hebben we ook allerlei dingen kunnen afspreken over de komende expositie.”

De twee vullen elkaar prachtig aan: ,,Zij maakt gedichten, ik teken”, zegt Inge, ,,Ik druk me wat minder makkelijk uit in woorden, maar ik haal dan weer de essentie uit dingen in tekeningen. In mijn boek ‘Hoe voel jij je vandaag’ staan veel tekeningen en weinig tekst. Tekeningen die uitdrukken wat ik voel en die iets kunnen betekenen voor anderen die ze zien.”

BEDUUSD Ook Ariena komt met een uitgave: haar tweede gedichtenbundel, Hout woord. ,,Spannend was de uitgave van de eerste bundel (‘Burgergeluk’ uit 2018, red.) want je weet niet wat je kunt verwachten. Maar je moet het dan gewoon doen en het is super gegaan. Ik was er gewoon beduusd van.” Inge: ,,Je begint allemaal klein en het kan heel groot worden.” 

Ariena: ,,Ik ga ook scholen langs. En veel kinderen zeggen dan: ‘Ik kan dit niet’. Maar als ze dan toch aan de slag gaan, komt er altijd iets uit.”

,,We zijn ook heel blij dat het in Gorinchem is”, vertelt Inge ten slotte. ,,We zijn allebei namelijk ook Gorinchem-fan.” 

Meer informatie over Inge en Ariena is te vinden op: www.ingecremer.nl en www.ruwaard.net

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie