Het warmtenet in de Gildenwijk wordt vanaf 2021 aangelegd
Het warmtenet in de Gildenwijk wordt vanaf 2021 aangelegd Gemeente Gorinchem

Gildenwijk krijgt als eerste een Warmtenet

14 juni 2020 om 21:45 Politiek

GORINCHEM – In oktober hoort de gemeente Gorinchem of de subsidie van bijna 5.4 miljoen euro vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken wordt toegekend. Het geld wordt ingezet voor de aanleg van een warmtenet in de Gildenwijk, zodat woningen van het aardgas afgekoppeld worden.

Naast de subsidie uit het Programma Aardgasvrije Wijken heeft Gorinchem een EU subsidie aangevraagd van drie ton voor voorbereidingskosten van de aanleg. Donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst kreeg de raad uitleg over de plannen voor het warmtenet in de Gildenwijk. Voor 2050 moeten alle woningen van het gas af en Gorinchem wil daarmee starten in de Gildenwijk. Vooral omdat Poort6 daar zeventig procent van alle (huur) woningen in bezit heeft en zij ambitieuze plannen heeft voor meer duurzame woningen. Het gaat om zo’n duizend woningen in de Gildenwijk. Komend najaar gaat Poort6 een subsidie aanvraag indienen uit de subsidieregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH). 

Naast de woningcorporatie is HVC betrokken, die het warmtenet aan gaat leggen. Zij gaan daarbij gebruik maken van Thermische Energie uit Afvalwater (TEA) van de rioolwaterzuivering in Schelluinen en van Thermische Energie uit oppervlaktewater (TEO) vanuit het kanaal van Steenenhoek. Na aansluiting van huurwoningen op het warmtenet worden ook particuliere woningen, kantoren, ziekenhuis en mogelijk het gemeentehuis aangesloten. Als alles volgens planning verloopt moet in 2021 gestart worden met de aanleg van het warmtenet.

Na de presentatie zat de raad vol vragen. Zo vroeg raadslid Marjo Molengraaf zich af of bewoners voor aanschaf van apparatuur een vergoeding krijgen. Projectleider Ruben Duinker van Poort6 liet weten dat bij verhuizing van huurders de woningen nu al overschakelen op elektrisch koken. Andere apparatuur zoals CV ketels is eigendom van Poort6. Diverse raadsleden vroegen ook aandacht voor de communicatie, gezien de gemengde samenstelling van de wijk. Ingrid Zwaan (D66) wilde van wethouder Eelke Kraaijeveld weten hoe Gorinchem ook andere wijken aardgasvrij gaat maken. De wethouder liet weten dat komend najaar opnieuw een informatiesessie wordt gehouden over de aanleg van het warmtenet. In november moet de gemeenteraad een besluit nemen, dan is ook bekend of de subsidie van bijna 5.4 miljoen uit het Programma Aardgasvrije Wijken is toegekend.

MEER LEZEN? Lees dan ook het artikel Stapje voor stapje naar een gasloze Gildenwijk waarin wethouder Eelke Kraaijeveld en Marije Buursink, bestuurder van Poort6 uitgebreid vertellen over de plannen voor de Gildenwijk

advertentie
advertentie