De burgemeester maakte deze foto bij ondergrondse afvalcontainers in de stad
De burgemeester maakte deze foto bij ondergrondse afvalcontainers in de stad Reinie Melissant-Brienen

Illegale dumpingen drijven kosten afval op

16 juni 2020 om 19:04 Politiek

GORINCHEM – ‘Waar is het mis gegaan? Wanneer zijn we ons eigen nest gaan bevuilen?’, zo tweette burgemeester Reinie Melissant-Brienen. Ze voegde daar een foto bij van afval bij de ondergrondse afvalcontainers. Het leidde bij de bespreking van de Gemeenschappelijke Regeling Waardlanden tot de roep om meer handhaving van de raadsleden.

De tarieven voor afvalstoffen stijgen in Gorinchem al voor het derde jaar op rij. “De kosten gaan omhoog en de service omlaag”, zo stelde VVD’er Jaap Wientjes tijdens de commissievergadering. “Kan Waardlanden niet iedere dag een rondje maken langs al die ondergrondse containers?” Ook Everdien Hamann van Gorcum Actief toonde zich kritisch over Waardlanden en vroeg om een ‘afval’ Boa en meer handhaving. “Hier is geen sprake van het beginsel ‘De vervuiler betaalt’. Wij, inwoners, betalen voor illegaal dumpen, afvaltoerisme en stort door bedrijven. Dat laatste zowel bij ondergrondse containers op veel plaatsen in de stad en bij het brengstation waar 3 x meer puin en 2 x meer hout dan landelijk gemiddeld wordt gebracht”. Ze stelde daarbij dat ook bedrijven en inwoners uit andere gemeenten hun afval in Gorinchem komen brengen. In april sprak de raad ook al over hoe Waardlanden door middel van communicatie een cultuurverandering kan bewerkstelligen, zodat geen afval meer wordt bijgeplaatst. Hamann hield tevens een pleidooi voor meer handhaving op het bijplaatsen van afval bij de ondergrondse containers. “Als inwoners er altijd weer zo gemakkelijk mee wegkomen als zij het afval gewoon op straat zetten, gaat die cultuurverandering er nooit komen. Verkeerd gedrag wordt immers beloond”.

Raadslid Hans van Mourik vroeg zich af of wie verantwoordelijk is voor het opruimen van het teveel aan afval; Waardlanden of toch de gemeente Gorinchem. Wethouder Joost van der Geest liet weten dat de service van Waardlanden toch met een 7.6 wordt beoordeeld, wel erkende hij dat teveel afval bij containers wordt geplaatst. “Veel inwoners storen zich enorm aan het bijplaatsen van het afval”. Hij zegde toe een plan voor meer handhaving op te stellen. Raadslid Everdien Hamann kondigde een motie aan bij de behandeling van de Perspectiefnota met een oproep tot meer handhaving. 

https://twitter.com/ReinieMelissant/status/1269721279076204551?s=20

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie