Het COA ving al eerder asielzoekers op in het voormallige belastingkantoor
Het COA ving al eerder asielzoekers op in het voormallige belastingkantoor Stad Gorinchem

Informatiebijeenkomst over mogelijk opvang asielzoekers

Politiek Asielzoekerscentrum

GORINCHEM De gemeente Gorinchem gaat in september in gesprek met de raad, bewoners en relevante partners over de mogelijke opvang van asielzoekers in het voormalige belastingkantoor aan de Vroedschapstraat in de Gildenwijk.

Het pand is in april door het Centraal Orgaan Asielzoekers aangekocht. De informatiebijeenkomst wordt door de gemeente aangekondigd in antwoord op vragen van raadslid Everdien Hamann (Gorcum Actief). In 2015 besloot de raad om maximaal 300 asielzoekers voor een periode van 24 maanden op te vangen in het belastingkantoor aan de Vroedschapstraat in de Gildenwijk. Bij dat besluit zijn geen afspraken gemaakt dat de opvang eenmalig zou zijn. Op de informatiebijeenkomst in september wil het college vooral informatie uitwisselen met de raad en afspraken maken over het vervolgproces en het betrekken van de bewoners daarbij. Daarna komt ze met een voorstel, de raad mag dan besluiten tot het al dan niet opvangen van asielzoekers.

Raadslid Hamann informeerde tevens naar het aankoopbedrag van het kantoor door COA. De gemeente laat weten dat het bedrag nog niet is ingeschreven in het kadaster, het COA zelf spreekt van een marktconforme prijs. In april liet COA woordvoerder Werner van Bastelaar na de aankoop van het kantoor weten dat zij vooral op zoek zijn naar nieuwe opvanglocaties in het westen van het land. ,,Het is een geschikte locatie voor de opvang, maar we zijn nog in overleg met de gemeente over de opvang. Dat gebeurt altijd in goede samenwerking, zoals ook in het verleden”, zo laat de woordvoerder weten.

advertentie