Tien windmolens ontnemen het zicht op de vesting Gorinchem
Tien windmolens ontnemen het zicht op de vesting Gorinchem Pellikaan Vastgoed

Fracties willen inzicht in participatie rond zoekgebieden voor windmolens

9 juni 2021 om 12:26 Natuur en milieu

GORINCHEM De fracties CU/SGP, SP, D66 en Fractie Van Maaren hebben wethouder Eelke Kraaijveld om inlichtingen gevraagd over het participatieproces rond de Regionale Energie Strategie (RES). Hoe vaak is bijvoorbeeld gesproken met bedrijven alvorens de raad een besluit nam over de zoekgebieden voor windmolens bij Avelingen-Oost en langs de A15?

In de raadsvergadering van 15 april is het raadsvoorstel RES 1.0 aangenomen door de meerderheid van de raad, alleen VVD, Gorcum Actief en Fractie Van Maaren stemden tegen de RES. Tevens werd een motie aangenomen om windmolens niet binnen een straal van 500 meter bij bebouwing te plaatsen. In november vorig jaar riepen fracties in een motie op te komen tot breed draagvlak voor de windmolens aan de randen van de stad. Bij de totstandkoming van de RES (Regionale Energie Strategie) Alblasserwaard werden in de stuurgroep ook externe partijen betrokken , zoals bijvoorbeeld de IKG (Industriële Kring Gorinchem). Tijdens de discussie in de raad werd uitgebreid gesproken over het participatietraject met inwoners en bedrijven. Wethouder Kraaijeveld vertelde de raad dat ook gesproken is met bedrijven in Avelingen-Oost. Bedrijven zelf lieten weten dat ze niet op de hoogte waren van de plannen.

Was voor het college duidelijk dat er weerstand vanuit een aantal bedrijven bestond tegen de komst van met name windmolens?

WEERSTAND Reden voor de vier fracties om de wethouder te vragen een gedetailleerd beeld te geven over alle stappen die zijn ondernomen in het participatietraject, niet alleen met bewoners, maar ook met bedrijven over de zoeklocaties voor windmolens in Avelingen-Oost en bij de A15. Ze willen weten hoeveel bijeenkomsten en webinars de gemeente heeft gehouden. Ook vragen ze of voor direct omwonenden aparte bijeenkomsten zijn belegd en willen ze graag weten hoeveel reacties van bewoners en bedrijven de gemeente heeft ontvangen. ,,Was voor het college duidelijk dat er weerstand vanuit een aantal bedrijven bestond tegen de komst van met name windmolens?”, zo schrijven zij in hun verzoek om inlichtingen. Ze willen de informatie voor 24 juni ontvangen, die avond is er een raadsvergadering gepland. Volgens het reglement moet het college binnen tien dagen antwoorden. Lukt dat niet, dan moet de burgemeester uitleg geven over de reden van vertraging in de beantwoording.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie