Bus met vluchtelingen voor AZC in voormalig belastingkantoor
Bus met vluchtelingen voor AZC in voormalig belastingkantoor GP-buro

Mogelijk toch weer opvang in oude belastingkantoor in Gorinchem

9 december 2021 om 21:01 Politiek Asielzoekerscentrum

GORINCHEM De gemeente Gorinchem heeft via de Commissaris van de Koning van de staatssecretaris een aanwijzing gekregen om toch weer asielzoekers op te vangen in het voormalige belastingkantoor. Dat zet de komst van een ‘asielboot’ aan de Handelskade voorlopig even on hold, de gemeenteraad haalde het voorstel van de raadsagenda. 

Burgemeester Reinie Melissant werd door de Commissaris van de Koning donderdagmiddag overvallen door een telefoontje over de aanwijzing voor opvang in het pand van Rijkswege. Het was niet het eerste telefoontje dat de burgemeester deze week kreeg van de CvK Jaap Smit. Woensdag had ze ook al telefonisch contact over de opvang van de asielzoekers. Het vraagstuk van de opvang is zo nijpend dat de tijd van de vrijwillige verzoeken aan de gemeenten voorbij is. Gemeenten worden daarom door de het Rijk aangewezen om asielzoekers op te vangen. Woensdag stond Gorinchem nog niet op dat lijstje met aanwijzingen. voor het organiseren van crisisnoodopvang. Maar ook toen werd al een slag om de arm gehouden omdat op Rijksniveau op de lijst van gebouwen ook het voormalige belastingkantoor stond. 

SCHORSING Donderdagmiddag volgde zo het tweede telefoontje naar de burgemeester waarbij crisisnoodopvang in het oude belastingkantoor wel op de lijst voor aanwijzingen staat. Het leidde donderdagavond tot een schorsing van veertig minuten van de raadsvergadering bij het vaststellen van de agenda vanwege het agendapunt voor opvang van 150 asielzoekers op een cruiseschip aan de Handelskade. Tijdens de schorsing volgde overleg tussen de fractievoorzitters. Na de schorsing volgde uitleg van burgemeester Reinie Melissant over haar telefonische contacten met de Commissaris van de Koning en het bericht tot aanwijzing van het oude belastingkantoor voor crisisnoodopvang van asielzoekers. 

NIEUW RAADSVOORSTEL Fractievoorzitters kwamen na overleg tot de conclusie dat het voorstel voor opvang op het cruiseschip beter van de agenda gehaald kan worden om het college de gelegenheid te geven een nieuw raadsvoorstel te maken voor de raadsvergadering van 16 december. Daarin worden dan vier scenario’s opgenomen; geen opvang, alleen opvang in het oude belastingkantoor, alleen opvang op het cruiseschip of opvang van asielzoekers in zowel het pand aan de Vroedschapstraat als op het cruiseschip aan de Handelskade. Burgemeester Reinie Melissant liet weten dat het besluit of dergelijke opvang mogelijk is door haar kan worden genomen, maar dat ze graag draagvlak in de raad wil voor de opvang. Door het van de agenda te halen is meer tijd om een zorgvuldig besluit te nemen, zo stelde de burgemeester. Zij had woensdag na het eerste telefoontje van de CvK de raad al laten weten dat ze de gemeenteraad met grote spoed informeert bij nieuwe ontwikkelingen.

SCHAAMLAP Vorige week sprak de raad over het voorstel voor opvang van asielzoekers op het cruiseschip, enkele raadsleden waren daar kritisch over het stopzetten van de opvang in het oude belastingkantoor voor het slechts vier weken. ,,Het is onverteerbaar dat we de opvang van vier weken niet hebben verlengd, die mensen zitten nu in Limburg of Lelystad”, zo stelde Groen Links raadslid Rutger van Breemen die de boot een schaamlap noemde. D66, Groen Links en CU/SGP hadden voor de raadsvergadering al een motie voorbereid om het belastingkantoor beschikbaar te houden voor de opvang van asielzoekers.  

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie