Bjorn Bahlmann en Everdien Hamann bij de korenmolen in Gorinchem
Bjorn Bahlmann en Everdien Hamann bij de korenmolen in Gorinchem Gorcum Actief

Gorcum Actief wil een groenere stad

13 maart 2022 om 11:30 Politiek

GORCUM ACTIEF Everdien Hamann (66 jaar) vormt samen met Björn Bahlmann (43 jaar) het lijsttrekkersduo van Gorcum Actief. Wat is het belangrijkste voor hun partij en ze reageren op vijf stellingen.

 

,,Wij willen graag de stad vergroenen, een mooie, groene leefomgeving zorgt voor meer welzijn en geluk. BlauwGroen Gorinchem! Onze stad heeft drie groene longen; de Woelse Waard, de stadswallen en Avelingen. We zouden graag een stadstuin aanleggen in de Gildenwijk, waar vroeger de speeltuin De Ridderburcht was. Planten kweken voor de inwoners en weer een plantjesdag houden. Meer planten is goed voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie. In de binnenstad is ook bijna geen water meer. Waarom maken we van de speeltuin op de Kalkhaven geen waterspeeltuin? Bij veel regen loopt het vol en in de zomer zorgt het voor verkoeling.”

Sloop de Nieuwe Doelen en bouw elders nieuw theater

,,Wij willen de Nieuwe Doelen niet slopen, dan zouden we een onbetrouwbare overheid zijn. We hebben alle lichten op groen gezet. We hebben vier jaar geleden zeven miljoen euro gereserveerd voor de renovatie. We hebben een zaal en die moet weer gebruikt worden. Cultuur kost altijd geld, maar dat mag ook geld kosten. Nieuwbouw kost zeker twintig tot dertig miljoen euro en we kunnen niet nog meer geld lenen.”

Windmolens zijn een verrijking voor de skyline van Gorinchem

,,NEE met hoofdletters. We zijn de “Allermooiste vestingstad van Nederland” en zelfs Unesco werelderfgoed. We gaan dat aanzicht van de stad niet te grabbel gooien. Alle ondernemers op Avelingen zijn negatief over windturbines. Het bedrijfsleven moeten we niet tegen ons in het harnas jagen. Als we doordrammen, gaan ze misschien wel weg uit Gorinchem. We zijn voor duurzaamheid, maar windturbines draaien op subsidie. We hebben onze daken nog niet voorzien van zonnepanelen. Ook hadden we in Hoog Dalem een mooie landelijke pilot ‘All Electric’, waarbij je energie kan leveren aan je buren. Dat is fantastisch. We kunnen beter investeren in accu’s voor opslag en het isoleren van woningen.”

Opvanglocatie voor asielzoekers in het oude belastingkantoor moet zo snel mogelijk dicht

,,Ja, er is teveel overlast. Dit is geen goede plek voor opvang. We hebben een jaar geleden een belofte gedaan en willen woord houden. Het college verschuilt zich achter het Rijk. Wij willen dat de gemeente het pand eventueel zelf koopt en ombouwt tot woningen. Daar is behoefte aan. Kleinschalige opvang elders in de stad is de grootste kolder die er bestaat, COA doet dat niet. Zij willen minimaal 150 mensen huisvesten in een AZC. Bij vijftig personen worden de kosten voor beveiliging en ander personeel te hoog en moet de gemeente de opvang zelf betalen. We moeten dit regionaal oppakken, dat is beter dan het gepruts over kleinschalige opvang.”

Leg ook bij verkoop bestaande woningen een bewoningsplicht op

,,Daar zijn wij voor. Het is heel simpel;, een woning is om in te wonen en niet om extra centjes te verdienen. Wij denken aan minimaal drie jaar bewoningsplicht. We hebben een wooncrisis en zien het liefst dat inwoners van Gorinchem het eerst in aanmerking komen voor een huis. Poort6 moet echt meer betaalbare sociale huurwoningen bouwen. Ook moet de doorstroming beter. We moeten mensen die alleen in een eengezinswoning wonen, verleiden om te verhuizen.”

Maak parkeren in de binnenstad gratis om ondernemers te compenseren voor lockdown

,,Tijdens daluren kan dat een goed idee zijn. Waarom maken we parkeren op bijvoorbeeld dinsdag niet gratis? Dan is er geen kip in de stad en kunnen senioren vanuit de omliggende dorpen komen winkelen. Heet ze welkom met een kopje koffie Zo kun je klanten terugwinnen. Op zaterdag is de garage al vol. Tijdens die piekuren moet je gewoon betalen. Ook kun je kiezen om het kort parkeren gratis te maken”.

advertentie
advertentie