Lijsttrekker Hans van Mourik met op de achtergrond de stad Gorinchem
Lijsttrekker Hans van Mourik met op de achtergrond de stad Gorinchem Zorg voor Gorkum

Meer lokaal bij Zorg voor Gorkum

12 maart 2022 om 11:30 Politiek

ZORG VOOR GORKUM Voor de nieuwste, lokale politieke partij Zorg voor Gorkum ging Stad Gorinchem in gesprek met lijsttrekker Hans van Mourik. Hij benoemt het speerpunt van zijn partij en reageert op vijf stellingen.

,,Ons belangrijkste kernpunt is om de lokale politiek meer zeggenschap te geven. Veel is nu landelijk geregeld, zoals bijvoorbeeld het coronabeleid. Iedereen in de raad houdt zijn mond. Maar dat hele gedoe met die ganzenbord pijlen, daar zijn wij wel klaar mee, mensen moeten zelf in vrijheid kunnen bepalen hoe ze daar mee om gaan. Kijk naar de ellende, de stress en de spanning die dat coronabeleid met zich meebrengt. We moeten het anders oplossen, dat is de kracht van de gemeenteraad. We zijn geen slappe hap die met alle winden meewaait”

Sloop de Nieuwe Doelen en bouw elders een nieuw theater

,,We moeten ons niet blind staren op het pand van de Nieuwe Doelen en voorkomen dat we trekken aan een dood paard. Wel moeten we voorkomen dat alles uit die tijd verdwijnt. We moeten zoeken naar een zinvolle oplossing. We hebben twee prachtige vestzaktheaters. Het nieuwe Van der Valk Hotel komt een fantastisch theater, misschien moeten we een punt zetten achter de Nieuwe Doelen en zoeken naar andere mogelijkheden voor voorstellingen van de scholen en de Bazuin.”

Windmolens langs de rivier zijn een verrijking voor de skyline van Gorinchem

,,Wij zijn niet voor grote windmolens, maar kiezen voor energie dichtbij huis. Bedrijven moeten voorzien in hun eigen energie, denk bijvoorbeeld aan windwokkels. Je hebt ook mini windwokkels die je dichtbij huis kunt plaatsen, waar dat nodig is. Zo voorkom je ook dat Stedin overal nieuwe kabels moet leggen en problemen ontstaan met ontploffende transformatorhuisjes. Met mijn camper heb ik in Zeeland dichtbij windmolens gestaan, je weet echt wat je dan meemaakt . Dat moeten we mensen niet aandoen.”

De opvanglocatie asielzoekers in het oude belastingkantoor moet zo snel mogelijk dicht

,,Wij zijn geen voorstander van opvang zo dichtbij bewoners, zoals bij de Johan Frisoflat. Het ligt dus voor de hand om de opvang zo snel mogelijk af te bouwen, omdat we dit bewoners niet mogen aandoen. We moeten zoeken naar een goede oplossing in kleinschalige opvang. De landelijke politiek bepaalt het beleid, als lokale overheid moeten we ook gewoon nee zeggen. De landelijke overheid gooit het nu over het muurtje van de lokale overheden. Dat veranderen gaat moeizaam, het is als roeren in stroop.”

Leg ook bij verkoop bestaande woningen een bewoningsplicht op

,,In Wijdschild is huis aan huis een enquête verspreid onder de bewoners van een opkoper die aanbood hun huis te kopen, ze mochten dan blijven wel blijven wonen als huurders. Zeker ten aanzien van dit soort figuren en rare fratsen van huisjesmelkers moeten we iets doen. Maar als je voor je zoon of dochter een huis koopt, dan moet dat natuurlijk kunnen. Wij hebben een alternatief plan voor de verbreding A27 en A15, als je van de nieuwe Merwedebrug een tunnel maakt, komt er achter de Schimmelpenninglaan ruimte voor huizenbouw en een groen lint. De Leidsche Rijn is voor ons hierbij een voorbeeld.”

Maak parkeren in de binnenstad gratis om ondernemers te compenseren voor de lockdowns

,,We kunnen beter meer gebruik maken van een blauwe zone, zodat je een uurtje kunt parkeren zonder problemen. Al je het gratis maakt, laten mensen hun auto de hele dag staan. Nog beter is het om op de fiets te gaan. Voorheen hadden we de Gorcum Pas, dan kon je goedkoper parkeren, maar je kunt ook het eerste uur gratis aanbieden. Of een uurtje op bijvoorbeeld zaterdagmorgen van tien tot elf uur.”

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie