Afbeelding
Pixabay

Gemeente Molenlanden financieel op koers

17 juni 2022 om 08:47 Politiek

ARKEL Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad van Molenlanden een meerjarig sluitende kadernota aan. Naast de kadernota 2023 sluit de jaarrekening 2021 met een positief verschil en laat ook de zomernota een positieve prognose zien. Het college adviseert de raad om deze periode te gebruiken om de financiële positie van Molenlanden te versterken door de algemene reserve aan te vullen. 

Wethouder Bram Visser: ,,Het stemt ons positief om de gemeenteraad voor hun besluitvorming dit nieuws te kunnen brengen over ons Molenlandse huishoudboekje. Het meerjarenperspectief ziet er goed uit. We stellen de raad wel voor om op de portemonnee te blijven letten en extra geld toe te voegen aan de algemene reserve.”

€ 6.759.844 De jaarrekening over 2021 sluit met een positief resultaat van € 6.759.844. Dit is te danken aan een aantal grote incidentele meevallers en een terughoudend uitgavenpatroon. Zo konden opbrengsten soms pas later worden verwerkt, zoals grondexploitaties, waardoor er een overschot is. En worden uitgaven soms pas later gedaan dan voorzien. De zomernota biedt met de najaarsnota tussentijds zicht op de inkomsten en uitgaven in 2022. Deze zomernota 2022 laat ook een positief resultaat zien van € 438.818.

OVERSCHOT Het college van burgemeester en wethouders kan de gemeenteraad een gezonde en sluitende kadernota voor 2023 aanbieden. De meerjarenraming heeft voor 2023 een overschot van € 1.067.000. Molenlanden kan rekenen op een flink hogere bijdrage vanuit het gemeentefonds. De gemeente profiteert mee van de hogere uitgaven van de rijksoverheid, waardoor de uitkering voor gemeente meestijgt. Voor een deel is dat geld specifiek bestemd, zoals voor het klimaatakkoord en de energietoelage voor lage inkomens.

De kadernota is in dit verkiezingsjaar een opmaat naar de begroting, waarin de plannen uit het coalitieakkoord een plek krijgen. In de kadernota zijn flinke kostenstijgingen van gemeenschappelijke regelingen te zien. Naast een forse stijging van de kosten voor jeugdhulp, stijgen ook de kosten voor partijen als Avres en de Veiligheidsregio. Ook wordt meer geld uitgegeven aan personeel en extra ICT.

OPMAAT NAAR BEGROTING Wethouder Visser: ,,Ik ben blij dat we financieel goed op koers liggen. Ook het meerjarenperspectief is positief. Een goed uitgangspunt om de begroting voor de komende jaren op te stellen en verder te bouwen op ingezette ontwikkelingen van Molenlanden. In de begroting die in november door de raad wordt vastgesteld, laten we de plannen uit het coalitieakkoord doorklinken. Waarbij de lastenverzwaringen voor inwoners en ondernemers in principe niet hoger zijn dan de inflatie die momenteel overigens al zeer hoog is. Daar zullen we bij de begroting een evenwichtig antwoord op moeten vinden.

We adviseren onze raad nu we een mooi meerjarenperspectief hebben om de algemene reserve aan te vullen en scherp te blijven op minder noodzakelijke uitgaven die onze exploitatie kunnen verlichten. Zo zorgen we voor een gezonde financiële basis. De algemene reserve hebben we in de afgelopen jaren meermaals aangesproken. En we verwachten dat we de reserve ook in de toekomst weer hard nodig hebben.”

De jaarrekening, zomer- en kadernota worden op 30 juni in de gezamenlijke Commissievergadering en op 7 juli in de Besluitvormende Raad behandeld door de gemeenteraad van Molenlanden.

advertentie
advertentie