Fatih Polatli in een onderonsje op Hemelvaartsdag met raadslid Pierre Schefferlie
Fatih Polatli in een onderonsje op Hemelvaartsdag met raadslid Pierre Schefferlie Hannie Visser-Kieboom

Benoeming Polatli tot wethouder is mijlpaal voor Turkse gemeenschap in Gorinchem

8 juli 2022 om 10:15 Politiek

[GORINCHEM} De benoeming van Fatih Polatli tot wethouder voor Stadsbelang is een mijlpaal voor de Turkse gemeenschap in Gorinchem. Dat stelde PvdA raadslid Ali Kocak bij aanvang van de stemming over de benoeming van de wethouders. Naast Polatli zijn Attie Mager, Marjo Molengraaf, Eva Dansen en Mark de Boer benoemd tot wethouder voor VVD, CU/SGP, SP en Gorcum Actief.

Fatih Polatli werd met drieëntwintig stemmen voor en twee tegen gekozen tot wethouder. Door zijn benoeming vervalt automatisch zijn lidmaatschap van de raad, zijn plaats wordt ingenomen door Dennis van Gammeren. Ook Attie Mager werd benoemd, zij kreeg slechts een stem tegen. Haar plaats in de raad wordt ingenomen door Wim den Hartog. Marjo Molengraaf had al afscheid genomen als raadslid na de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart, zij kreeg bij haar benoeming vierentwintig stemmen voor. Mark de Boer van Gorcum Actief werd unaniem gekozen door alle vijfentwintig raadsleden. Eva Dansen van de SP wordt in de raad opgevolgd door Arien van Houwelingen, bij haar benoeming tot wethouder kreeg ze drie stemmen tegen. Door de benoeming van nieuwe raadsleden daalt het aandeel vrouwen in de raad naar zes. Het college bestaat nu uit vier vrouwen (inclusief burgemeester) en twee mannen. 

IMAGO Raadslid Pierre Schefferlie bracht alvorens de benoeming van de wethouders aan de orde kwam in de vergadering nog een amendement in, waarin hij voorstelde om de vijf wethouders niet een fulltime dienstverband aan te bieden, maar zich te beperken tot 0.9 fte. ,,Een uitbreiding van 25% aan formatie achten indieners niet alleen onnodig maar ook schadelijk voor het imago van het gemeentebestuur. In tijden waarin veel inwoners in financieel zwaar weer verkeren, is het niet alleen onnodig maar ook niet uit te leggen om de formatie en kosten aan wethouders met een kwart te verhogen”, zo schrijf Democraten Gorinchem in het amendement.  

ROPARUN Uitbreiding naar vijf wethouders betekent zo’n 150.000 euro aan extra werkgeverskosten per jaar; voor de komende vier jaar gaat het om zes ton, zo had Democraten Gorinchem uitgerekend. Schefferlie sprak van een welkomstbonus op eigen salaris en een bestuurlijk waterhoofd. Jack Oostrum (PvdA) steunde Democraten Gorinchem in de kritiek op de uitbreiding. ,,We zien geen nieuw beleid in het coalitieakkoord, 4,5 fte totaal is dan mooi. Ook het CDA was diezelfde mening toegedaan. D66 gaf de nieuwe wethouders het voordeel van de twijfel, ook al liet de partij weten niet overtuigd te zijn van de noodzaak tot groei. ,,Wat krijgen we hier voor terug?” Het amendement werd met zestien tegen en negen stemmen voor verworpen. De motie ‘Ren je Rot terdam’ van CU/SGP en D66 om wethouder Mark de Boer verlof te geven voor zijn deelname aan de Roparun tijdens het Pinksterweekend werd unaniem aangenomen. Wel met de opdracht om tijdens de sportieve prestatie een shirt te dragen met het nieuwe logo van de gemeente Gorinchem.

advertentie
advertentie