Afbeelding
LF Waterlinieroute

Drie historische waterlinies, één mooie route: LF Waterlinieroute gelanceerd

17 juni 2021 om 18:58 Recreatie

GORINCHEM Naadloos aansluitend op het themajaar Ode aan het Landschap, met Ode aan de Hollandse Waterlinies als belangrijk onderdeel, lanceerde het Fietsplatform op donderdag 17 juni de nieuwe LF Waterlinieroute. Deze Langeafstand Fietsroute is bij uitstek geschikt voor een fietsvakantie, en maakt deel uit van een reeks geplande LF-icoonroutes. 

In het tracé zijn drie linies aan elkaar verbonden: de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Bij elkaar goed voor een 410 km lange route tussen Edam en Bergen op Zoom. De route is volledig in twee richtingen bewegwijzerd en wordt ondersteund door de website, app en fietsgids. Fietsers kunnen hun spullen pakken en vandaag nog op de fiets spingen. Bij thuiskomst is er een passende herinnering om aan te vragen: een schildje om op het frame te plakken, en een persoonlijke oorkonde.

AANTREKKELIJKE NATUURGEBIEDEN De LF Waterlinieroute neemt de fietser mee door aantrekkelijke natuurgebieden, op zoek naar Nederlands erfgoed op wereldniveau. De historische Hollandse waterlinies zijn aangelegd om de vijand te weren door enorme stukken land onder water te zetten. Het zijn unieke ketens van militaire bouwwerken die het landschap op een bijzondere manier hebben verrijkt. Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Hollanders bedacht zijn!

De 410 km lange route gaat van Edam naar Bergen op Zoom: langs de Stelling van Amsterdam, via de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie.

Veel elementen van de linies zijn nog terug te zien in het landschap, zoals inundatiekanalen, batterijen en liniedijken. De vakantiefietser fietst door een aangenaam decor van water en spannende natuur, langs aantrekkelijke forten en vestingstadjes waar de sfeer van weleer hangt. De geschiedenis van de waterlinies komt helemaal tot leven tijdens deze tocht.

AVONTUUR LF Waterliniefietsers Laura Maat en Irene Maaskant starten op 19 juni hun LF Waterlinieroute avontuur. De twee fietsende dames van 27 en 29 jaar begonnen op een goede dag met fietsen, gewoon op hun oude stadsfietsen, en trapten steeds verder: van een rondje LF Zuiderzeeroute en de LF Kustroute van Cadzand-Bad naar Bad-Nieuweschans, tot een tocht van 7 maanden door heel Europa. Dit jaar brachten ze zelfs hun eigen boek ‘Ga op de fiets’ uit. Inmiddels zijn het echte ervaringsdeskundigen. Waar ze langskomen op de LF Waterlinieroute, wat ze meemaken en waar ze slapen, en hoe je een coronaproof fietsvakantie organiseert, delen ze vanaf 19 juni via de sociale kanalen Facebook en Instagram van Nederland Fietsland.

FIETSVAKANTIES De populariteit van fietsvakanties is groot en de invloed van corona duidelijk merkbaar. In 2020 gingen 2,5 miljoen Nederlanders op fietsvakantie in eigen land. Ook tekent zich een verjonging van de doelgroep af. Zo blijkt uit Kerncijfers Fietsvakanties 2020-2021 van het Landelijk Fietsplatform. In 2020 maakten 885.000 Nederlanders één of meer fietstrektochten in eigen land. Een derde (32%) daarvan had niet eerder een fietstrektocht in Nederland ondernomen en 11% deed dat eerder alleen in het buitenland. Maar liefst 60% van de trektochtfietsers wil in 2021 weer een trektocht in eigen land doen. De nieuwe route is daarmee zeer welkom.

ORGANISATIE EN FINANCIERING De LF Waterlinieroute wordt ontwikkeld door stichting Landelijk Fietsplatform in samenwerking met de erfgoedorganisaties van de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Zuiderwaterlinie. Realisatie van deze route is mogelijk dankzij financiële bijdragen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Alliantie Zuiderwaterlinie en het pact van Loevestein.

advertentie
advertentie