Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Start grote campagne Vrijwilligers maken Gorinchem

Verenigingen

GORINCHEM Laat inwoners van Gorinchem zien hoe leuk en zinvol vrijwilligerswerk is en maak het (sport)verenigingen en andere organisaties zo gemakkelijk mogelijk vrijwilligers te werven. Deze doelen staan de hele maand oktober centraal in de campagne Vrijwilligers maken Gorinchem.

door Louis van Oort

Het is een bekend gegeven – een cliché haast – dat verenigingen steeds moeilijker aan vrijwilligers kunnen komen. En dan gaat het ook nog eens vrijwel altijd om dezelfde mensen die zich op dit o zo belangrijke werk storten. Ook in Gorinchem gaat dat zo, maar het zou zomaar eens kunnen dat daar binnenkort verandering in komt. Op 4 oktober start namelijk de campagne Vrijwilligers maken Gorinchem, die hopelijk leidt tot het aanboren van een heel arsenaal aan vrijwilligers.

Maren den Besten, beleidsmedewerker Sport van de gemeente Gorinchem, vertelt dat de campagne voortkomt uit het landelijk Sportakkoord waar een eigen invulling aan gegeven is in de vorm van het Gorinchemse Sportakkoord ‘De Kracht van Sport- extra 2020-2022’. ,,In Gorinchem trekken we dat breder dan sport alleen. Ook maatschappelijke organisaties, zorg en onderwijs worden erbij betrokken, want sport staat niet op zichzelf.”

POTENTIEEL Kleinere, maar ook grotere, verenigingen kampen volgens Den Besten met een teruglopend vrijwilligersbestand. ,,Corona heeft daar zeker ook in meegespeeld. Zo zijn er behoorlijk wat vrijwilligers die er geen zin meer in hadden na de lange periode dat het verenigingsleven stil lag. Aan de andere kant zie je ook mensen die juist in die coronaperiode tot het besef kwamen dat vrijwilligerswerk misschien wel iets voor hen kan zijn.”

Allereerst willen we laten zien hoe mooi vrijwilligerswerk is en wat het je op kan leveren

Er is dus wel degelijk een vrijwilligerspotentieel en dat zou met deze campagne aangeboord kunnen worden. Dat is ook hard nodig, want steeds meer clubs en organisaties lopen tegen vrijwilligerstekorten aan. ,,Vroeger was het heel normaal dat je iets deed voor je club of de club waar je kinderen bij zaten. Dat is al lang niet meer vanzelfsprekend. Het clubje vrijwilligers dat overblijft, degenen die het altijd maar weer moeten doen, wordt steeds kleiner. Op een gegeven moment verdwijnt ook bij hen het plezier en haken ze af.”

TOOLKIT Kortom, tijd voor een campagne! ,,Met Vrijwilligers maken Gorinchem hebben we een tweeledig doel”, licht Den Besten toe. ,,Allereerst willen we laten zien hoe mooi vrijwilligerswerk is en wat het je op kan leveren. Daarnaast willen we de verenigingen en instellingen ontzorgen bij het werven van vrijwilligers. Daarmee bedoel ik dat we het hen zo gemakkelijk mogelijk willen maken. We hebben daartoe bijvoorbeeld een toolkit ontwikkeld waarmee verenigingen op een zeer gemakkelijke manier in contact kunnen komen met de vrijwilligers waar ze naar op zoek zijn.”

In die toolkit zijn onder meer posters, flyers, krantenartikelen en modeladvertenties te vinden die makkelijk op maat te maken zijn. Tot slot is er een complete vrijwilligersvacaturebank op samengorinchem.nl.

WEBINAR Tijdens een kosteloos webinar op woensdagavond 6 oktober van 19.00 tot 20.30 uur wordt uitgelegd hoe de toolkit werkt en krijgen de deelnemers nuttige tips om echt aan de slag te gaan. Hiervoor kan men zich aanmelden vóór 1 oktober via: gorinchembeweegt@gorinchem.nl.

Den Besten hoopt dat de campagne veel los maakt en wijst er tot slot op dat de organisaties ook na het eind van de campagne eind oktober volop gebruik kunnen blijven maken van het materiaal.

Afbeelding
advertentie