Afbeelding
Riveer

Holland Shipyards levert elektrische veren een half jaar later

1 december 2022 om 11:59 Verkeer en vervoer

GORINCHEM De oplevering van de twee nieuwe elektrische veren van Riveer zijn met een half jaar vertraagd. In plaats van per 1 januari 2023 moeten de veren per 1 juli 2023 in de vaart komen. Bouwer Holland Shipyards wijt de vertraging aan een mix van leveringsproblemen. 

De twee elektrische veerponten zijn bedoeld voor de veerverbindingen tussen de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Altena. Voor de latere levering is de opleverdatum in de samenwerkingsovereenkomst aangepast. Holland Shipyards deed een beroep op de redelijkheid en billijkheid voor deze aanpassing. Ten tijde van het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst zag de wereld er nog anders uit. In de raadsinformatiebrief van de gemeente Gorinchem worden de corona crisis en leveringsproblemen vanuit China, de oorlog in de Oekraïne en problemen met de aanlevering van grondstoffen, producten en onderdelen als oorzaak voor de latere levering genoemd. Met Holland Shipyards is nu afgesproken dat de veerponten en de benodigde elektrische systemen voor het opladen uiterlijk 1 juli 2023 worden geleverd. Mocht dat niet haalbaar zijn, dan gaat Gorinchem opnieuw kijken naar de boeteclausules bij te laten oplevering. 


STEIGERS In de samenwerkingsovereenkomst is opgenomen dat de twee nieuwe elektrische schepen van 9,3 miljoen euro worden bekostigd door de gemeente Gorinchem en Altena samen. Door vervanging van de huidige ponten wordt jaarlijks 187.000 euro bespaard op de exploitatielasten. De schepen krijgen straks de namen Gorinchem XII en Altena VI, de casco’s zijn gebouwd op de scheepswerf Alumare in Swinoujscie te Polen. de afwerking vindt plaats bij Holland Shipyards Group in Hardinxveld. .De veren varen straks tussen Werkendam, Gorinchem, Sleeuwijk en Boven-Hardinxveld, maar worden ook ingezet op de verbinding Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Bij de aanschaf horen nieuwe afspraken tussen de betrokken gemeenten, die in de samenwerkingsovereenkomst zijn vastgelegd. Voordat de nieuwe schepen gaan varen worden nog nieuwe steigers gebouwd, hiervoor kregen de gemeenten Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Het ontwerp van de elektrische veren
De wethouders Joost van der Geest, Theo Boerman en Hans Tanis zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie