De Gorinchem XII op de werf bij Holland Shipyards
De Gorinchem XII op de werf bij Holland Shipyards Hannie Visser-Kieboom

Elektrische veren van Riveer binnenkort in de vaart in de regio Gorinchem

20 mei 2023 om 09:47 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Raadslid Bjorn Bahlmann heeft geen concrete signalen dat de oplevering van de twee elektrische veren voor Riveer opnieuw vertraagd is, Toch wil hij namens zijn partij Gorcum Actief van het het college weten of de veren nu echt per 1 juli geleverd worden. Eerder werd de levering met een half jaar vertraagd, aanvankelijk zouden de veren op 1 januari van dit jaar in de vaart komen.

In augustus 2021 is met Holland Shipyards een contract overeengekomen voor de levering van twee nieuwe elektrische veerboten voor 9.3 miljoen euro; de veren krijgen de namen Gorinchem XII en Altena VI. Door vervanging van de huidige ponten wordt jaarlijks 187.000 euro bespaard op de exploitatielasten.  Gorcum Actief wil nu van het college weten wat de consequenties zijn voor Holland Shipyards indien levering opnieuw uitgesteld wordt. En wat dat financieel betekent voor Riveer, Gorcum Actief vreest dat toegekende subsidies dan in gevaar komen, zo kreeg Riveer vijf ton subsidie van de provincie Zuid-Holland. 

Aanlegsteigers

Op de werf van Holland Shipyards in Boven-Hardinxveld wordt thans nog volop gewerkt aan de Gorinchem XII, de veren zijn gebouwd in Polen, maar worden bij Holland Shipyards verder afgebouwd. De werf heeft al meerdere elektrische veren afgebouwd, zoals vijf elektrische veren voor de gemeente Amsterdam die op en neer varen over het Noordzeekanaal. De aanlegsteigers in de gemeente Altena, Gorinchem en Boven-Hardinxveld zijn inmiddels aangepast voor de nieuwe elektrische veren. Volgens de huidige planning moeten de elektrische veren op 28 juni worden gedoopt. 

Transformatorhuis

In Gorinchem wordt komende weken Buiten de Waterpoort het transformatorhuis voor het snellaadvoorziening voor de elektrische veren geplaatst achter restaurant Boulevard. Gorcum Actief wil weten of daar ook een noodstroomvoorziening op zit. Ook vraagt ze of deze elektrische infrastructuur de mogelijkheden voor walstroom voor afmeren cruiseschepen in gevaar kan brengen. Voor de bouw van het transformatorhuis is van dinsdag 30 mei tot en met vrijdag 2 juni een wegafzetting in het Eind voor auto, motor, brommer en fietsverkeer. Lopend is de straat wel bereikbaar.  Na de boringwerkzaamheden in Eind, gaat een deel (zijkant) van de straat open in de Tolsteeg. Een week eerder starten de voorbereidende werkzaamheden, zoals het plaatsen van de wegafzetting en de omleidingsborden. Een verkeersregelaar begeleidt het doorgaande verkeer. Tijdens de werkzaamheden aan Buiten de Waterpoort wordt de weg (voor een deel) afgezet.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie