De Gorinchem XII op de werf bij Holland Shipyards
De Gorinchem XII op de werf bij Holland Shipyards Hannie Visser-Kieboom

Elektrische veren van Riveer worden woensdag gedoopt bij Holland Shipyards

26 juni 2023 om 17:58 Verkeer en vervoer

GORINCHEM  De twee nieuwe elektrische veerponten van Riveer worden woensdag 28 juni gedoopt op de scheepswerf van Holland Shipyards door burgemeester Reinie Melissant en Thera van den Heuvel uit Werkendam. De veerponten krijgen de namen Gorinchem XII en Altena V. 

De oplevering van de twee nieuwe elektrische veren van Riveer werd met een half jaar vertraagd door leveringsproblemen. De twee elektrische veerponten zijn bedoeld voor de veerverbindingen tussen de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Altena. De twee nieuwe elektrische schepen van 9,3 miljoen euro zijn bekostigd door Gorinchem en Altena samen. Door vervanging van de huidige ponten wordt jaarlijks 187.000 euro bespaard op de exploitatielasten. Woensdagmiddag om 16.00 uur worden de schepen gedoopt, traditiegetrouw mag een vrouw dat doen. De gemeente Altena koos voor Thera van den Heuvel, schipper op Pontje Steur. 

STEIGERS 

De casco’s zijn gebouwd op de scheepswerf Alumare in Swinoujscie te Polen. de afwerking vond plaats bij Holland Shipyards Group in Hardinxveld. De veren varen straks tussen Werkendam, Gorinchem, Sleeuwijk en Boven-Hardinxveld, maar worden ook ingezet op andere verbindingen. Voor het afmeren van de nieuwe elektrische veerponten zijn eerder al de steigers aangepast, hiervoor kregen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam subsidie van de provincie Zuid-Holland. Buiten de Waterpoort is een laadstation aangelegd om de veren van de benodigde energie te voorzien. De schippers kregen bijscholing in het varen met de nieuwe veren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie