Ruben TrompKleine Landtong 17 4201 HL Gorinchem Telefoon: 0183 – 21 66 00 info@arkel-stad.nl www.arkel-stad.nl
Ruben TrompKleine Landtong 17 4201 HL Gorinchem Telefoon: 0183 – 21 66 00 info@arkel-stad.nl www.arkel-stad.nl MINISTERIE VAN BEELD

Naar de notaris of zelf regelen? De voordelen van een notariële akte

21 december 2021 om 14:02 Zakelijk

GORINCHEM Elke maand praten de notarissen van ArkelStad notarissen ons bij over actuele zaken. Deze keer over de notariële akte. Wanneer is het handig of noodzakelijk om langs de notaris te gaan voor een officiële akte en wanneer kun je ook zelf dingen regelen?

Koop of verkoop je een huis? Wil je een testament op laten stellen? Of een schenking op papier doen? Dan is een bezoek aan de notaris wettelijk verplicht. Er zijn ook situaties waarbij je zelf de keuze hebt of je langs de notaris gaat voor een officiële akte of dat je met eventuele betrokkenen zelf een onderhandse akte opstelt. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van een notariële akte. 

Wat is precies een notariële akte? Een notariële akte is een bindende, rechtsgeldige afspraak op papier, die bepalend is als omstandigheden veranderen of als er een verschil van mening ontstaat. Aan de afspraken die in de akte staan, moet iedereen zich houden. De notariële akte geldt als dwingend bewijs van hetgeen partijen hebben verklaard.

Door de akte bij de notaris op te laten stellen, kun je ervan uitgaan dat alles in de akte juridisch klopt. Mocht het uitlopen op een rechtszaak? Dan geldt de akte van de notaris ook als bewijs. Tevens wordt de identiteit en wilsbekwaamheid van de betrokkenen door de notaris vastgesteld. 

Een akte kun je bovendien nooit kwijtraken. Deze ligt immers in de (digitale) kluis van de notaris en blijft eeuwig bewaard. Eerst bij de notaris, daarna bij diens eventuele opvolgers en vervolgens in het landelijk archief. Tot slot kunnen notariële akten ook fiscale voordelen tot gevolg hebben, zoals voor de inkomstenbelasting en erfbelasting. Als je partij bent bij een notariële akte ontvang je daarvan zelf ook een door de notaris getekend afschrift.

Bij bepaalde schenkingen of als je gaat samenwonen is het in sommige gevallen ook mogelijk om zelf een onderhandse akte te maken. Een onderhandse akte is een schriftelijke overeenkomst die door partijen zelf wordt vastgelegd zonder tussenkomst van een notaris. Er kleven wel nadelen aan een onderhandse akte.

Een partij die zich benadeeld voelt kan de voorwaarden in die onderhandse akte aanvechten. Ook kan er discussie ontstaan over de wilsbekwaamheid van een van de partijen bij de overeenkomst. Bovendien hebben onderhandse akten meestal niet dezelfde fiscale (voordelige) gevolgen en moet je zelf voor zorgvuldige bewaring zorgen. 

Heb je vragen over de nut en noodzaak van een notariële akte in een specifieke situatie? Dan kunt vrijblijvend contact met ons op nemen. Kijk op onze website www.arkel-stad.nl of bel ons via (0183)216600.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie